Norges første synstolkere

Beskrivelse av levende bilder vil gi synshemmede og andre som har vanskelig med å tolke bilder et langt større utbytte av å se på TV. MediaLT søker nå etter tre personer som kan tenke seg å kurses til å bli synstolker.

Skrevet av: Magne Lunde - 02.11.2006

Har du lyst til å bli Norges første synstolker av TV-sendinger? MediaLT søker etter tre synstolker, som skal kurses til å beskrive levende bilder, slik at synshemmede og andre som har vanskelig for å forstå bilder kan få større utbytte av å se på TV. Søknadsfrist er 31. januar 2007.

Kurset skal gjennomføres som en del av Lydtekst-prosjektet. Målsetningen i prosjektet er å få til prøvesendinger med synstolking i 2008, samt å undersøke mulighetene for å få etablert en varig tjeneste for synstolking av fjernsynssendinger i Norge.

Samme gjennomslagskraft

Behovet for døvetolking i forbindelse med TV-sendinger har blitt mye fokusert. Synshemmedes behov for synstolking har derimot vært lite framme i søkelyset. Gjennom Lydtekst-prosjektet håper vi å vise at synshemmedes behov på dette området bør ha samme gjennomslagskraft som for hørselshemmede.

Viktige lenker

Sammenlignet med en rekke andre land ligger Norge langt etter når det gjelder synstolking  (audio description). I England startet man med audio description i 1999, og i dag er det ca 70 engelske TV-kanaler som synstolker mellom 1 til 6 prosent av alle sine sendinger. I USA og Spania ligger man også langt fremme. Her er noen interessante lenker om audio description:

  • Vikipedia
  • Audio Description International
  • Live description
  • Royal National Institute for the Blind United Kingdom
  • the Centre for Learning Technology at Ryerson University in Toronto
  • Joe Clark
  •  

    Vi søker etter tre synstolker, som kan tenke seg å være med å bygge opp dette arbeidet i Norge. Søknad med CV kan sendes til Magne Lunde pr epost: magne@medialt.no. Vi ser helst at epost benyttes, men det er også mulig å sende søknaden til følgende adresse:
    Lydtekst-prosjektet
    att MediaLT
    Jerikoveien 22
    1067 Oslo

    Ingen egen utdannelse

    Det finnes ingen egen utdannelse for synstolker i Norge. Det finnes noen retningslinjer internasjonalt for hvordan det bør synstolkes, som vi kan bruke for å planlegge et norsk kurs i synstolking, men dette vil i stor grad være nybrottsarbeid. Kursinnholdet vil derfor bli justert i samarbeid med de tre synstolkerne, og erfaringene fra det første kurset vil bli brukt for å utarbeide et endelig kursprogram. I forbindelse med kursgjennomføringen må synstolkerne regne med å bruke ca ett månedsverk på kurset i løpet av 2007. Prøvesendinger vil først bli gjennomført i 2008, og også i løpet av dette året er det avsatt ca en måneds arbeid på hver av synstolkerne.

    Nyhetsarkiv