Riktig bruk av lenker er muligens den viktigste forutsetningen for god tilgjengelighet.
I avsnittene nedenfor beskrives viktige temaer med bruk av lenker.
Forklarende navn på lenker er svært viktig for økt tilgjengelighet. Alle er naturligvis tjent med gode navn, men for mennesker som leser sakte og/eller har begrenset oversikt i skjermbildet tar det lengre tid å teste ut hver lenke, med andre ord er det viktig å "gå riktig" på første forsøk!
Lenker skal altså gis forklarende navn. Skjermlesere har en funksjon for å vise alle lenkene som en liste. I listen kan man bruke forbokstaver for å finne den riktige lenken (evt. piltaster). Det er fint om ikke alle lenkene starter med samme bokstav. Lenker bør helst ikke hete "les mer", "klikk her", "se", ...
Hvis f.eks. "Les mer" er den eneste lenken for å gå fra ingress til en artikkel vil skjermlesernes lenke-liste i praksis være ubrukelig. Legg evt. heller lenken på en tittel eller liknende.
Dersom det er nødvendig å benytte korte navn kan title attributtet brukes (vises som forklaringsboks når muspekeren plasseres på lenken). "Title" bør likevel brukes med varsomhet, siden de fleste skjermlesere må "justeres" for å få frem title-attributtet (svært mange brukere vet ikke hvordan dette gjøres).
Eksempel:
<A HREF="blomster.htm" title="Bildearkiv med norske blomster">Blomster</A>
Normalt skal man unngå flere lenker til samme mål fra den samme siden. Det finnes unntak, f.eks. vil noen ønske lenker til innholdsfortegnelsen etter hvert kapittel dersom et dokument er samlet i en enkelt fil.
På mange nettsteder finnes det en fast meny, topptekst, bunntekst e. l. I slike tilfeller vil det lett kunne bli f.eks. 2-3 lenker til førstesiden. Dette er normalt ikke et stort problem, men forsøk å minimere antall dupliserte lenker på en side.
Dersom lenker er knyttet til grafiske elementer er det helt nødvendig å gi grafikken en forklarende alternativ tekst (se også
Tekst-alternativ til lyd og grafikk). Hvis ikke vises deler av filnavnet når man ikke kan se bildene (blinde, brukere med eldre nettlesere eller som har skrudd av grafikk pga. langsom nett-tilknytning, ...).
Den vanligste metoden for å gi grafikk en alternativ tekst er å bruke alt-attributtet.
Bruker man tastatur for å navigere på nettet må man hoppe fra lenke til lenke ved å trykke på Tab (det samme er tilfelle for ulike bryterløsninger for bevegelseshemmede). På sider med mange lenker kan det være hensiktsmessig å legge inn enkelte hopp for å gjøre navigeringen mer effektiv, f.eks. "Hopp over navigasjon", "Hopp til søk" eller "Hopp til nyheter".
Slike intern-hopp har gjerne vært nevnt i forb. med blinde, men vår oppfatning er at dette har lite for seg. En metode som har vært brukt er å legge inn hopp vha. "skjulte lenker", men i så fall vil heller ikke tastatur-brukere eller bevegelseshemmede se dem.