Morten synser litt, men favoritt-apper handler selvsagt om smak og behag!
Skrevet av: Morten Tollefsen - 30.12.2015
For et år siden laget jeg en favoritt-liste med apper. Det skjer litt på et år, så nå prøver jeg meg igjen. Alle appene er for iPhone, men fungerer også for andre iOS-dingser. Sannsynligvis finnes det varianter eller gode alternativer for Android også! Hvis du ikke er en app-racer kan jeg tipse om at MediaLT tilbyr opplæring i både VoiceOver og bruk av telefon, PC og programvare.
Synshemmede er like forskjellige som alle andre, eller? I de fleste listene med favoritt-apper for sterkt synshemmede synes jeg det blir veldig fokus på hjelpemiddel-teknologi. Kanskje er det sånn at blinde først og fremst synes smarttelefonen er kjekk for å kompensere for et synstap? Den er jo det, faktisk, men i tillegg har vel blinde mange av de samme ønskene og behovene som folk flest. Min liste inneholder derfor flest vanlige, men nokså tilgjengelige, apper. Jeg har altså lagt vekt på hva jeg bruker iPhonen til, ikke hvilke apper som er spesielt utviklet for synshemmede.
Nok snikksnakk, da går vi endelig rett på sak.
Årets vinner er ikke bare en app, men mange apper. Når jeg denne gangen setter Apple Watch øverst på lista er jeg fortsatt overrasket. Før klokka kom sa jeg at dette var et produkt jeg ikke hadde noe tro på. På grunn av et prosjekt fikk jeg prøve klokka og "dett var dett". Apple er bare helt rå på å finne ut smarte greier du ikke visste at du trengte. For meg er det aller fineste med klokka at jeg har oversikt over hvor aktiv jeg har vært. Det gjør at jeg får motivasjon til å strekke meg litt hver dag, for dagsmålet skal nås! På klokka ser du status for bevegelse (antall aktive kalorier), trening (minimum 30 min pr. dag) og stående (hvor mange timer du har beveget deg litt). Klokka kan også brukes for å måle treningsøkter,, og for meg er den medfølgende trenings-appen helt super. Hvis du trenger mer avanserte målinger kan Runtastic eller andre apper legges inn på klokka. Runtastic har forresten blitt mye bedre for VoiceOver i løpet av 2015.
Diktering fungerer ikke på telefonen min for tiden, så det hender jeg sender meldinger ved å diktere på klokka. Jeg skal ikke skrive mer om Apple-watch her, selv om jeg kunne hatt lyst. Til slutt vil jeg bare nevne at jeg mange ganger har hatt nytte av at klokka kan brukes for å få telefonen til å pipe (kjekt når du ikke husker helt nøyaktig hvor telefonen ligger). Klarer vel ikke helt å la være å nevne klokka litt lenger ned i lista, forresten. Jeg har laget en liten demofilm :
Rart at DNB ikke klarer å lage en tilgjengelig app. Ikke bare rart, forresten, det er sykt dårlig! Men Vips-appen lar seg bruke med VoiiceOver, og jeg må innrømme at det er praktisk. Navnet på tjenesten er også kult. Har du et mobilnummer er det å få overført penger veldig greit.
Appen til Skandiabanken burde også gjennomgått en kompetent tilgjengelighetsvurdering. Det er mye som kunne vært bedre, men jeg bruker den en god del. Mobilen har vel faktisk langt på vei overtatt for PCen når det gjelder bank i løpet av 2015.
Forrige gang hadde jeg Sonos på femteplass. Jeg er minst like mye fan som forrige gang jeg laget favoritt-liste. Integrasjonen mot Spotify har blitt bedre i 2015, og Apple music er på gang. Jeg har ikke behov for mer musikk enn det jeg får på Spotify, så foreløpig har jeg i alle fall ikke parret meg med Apple der, hehe.
Sonos, høyttalere, sub’er, lydplanker og så videre, settes opp med en app. Det er helt konge! Telefonen brukes for å spille av musikk, starte avspilling fra musikk-tjenester, radio, ... Det er rett og slett kjempebra å kunne ha kontroll med et skikkelig lydanlegg. Sonos-høyttalere finnes snart over alt i huset, og med den lille SonoBit appen kan forrige og neste spor, volum etc. velges både fra telefonens varslingssenter og fra Apple watch. Har en liten video om Sonos også:
Jeg er ikke hekta på nyheter. Får vel normalt dosen ved hjelp av radio på senga (spilles av med Sonos, selvsagt) og en nyhetssløyfe på TV2 om kvelden. Det hender jo at jeg vil følge med på telefonen. Synes Microsoft nyheter fungerer bra med VoiceOver. Desverre er nyhetsutvalget litt for dårlig, men inndelingen i kategorier er derimot flott.
NRK ble plassert på toppen av lista i forrige runde. I løpet av det året som har gått har jeg imidlertid nesten sluttet å bruke NRK-appen. Jeg bruker den fortsatt av og til, men synes nyhetssakene har ekstremt dårlige overskrifter. Selve appen er heller ikke spesielt imponerende etter min mening. Det samme gjelder Aftenposten: lar seg bruke med VoiceOver, men kunne jo vært så utrolig mye bedre!
Innimellom er det praktisk å ta et kjapt lydopptak, for eksempel for å huske noe og notere det seinere. Har flere apper for dette, men SimpleMic er enkelt (ikke simpelt). Litt uvant brukergrensesnitt for VoiceOver, kanskje. Det fungerer imidlertid helt supert når du har lært det, og det er egen app til klokka. Opptak blir ikke fantastiske med klokka, men det duger til mange ting.
Jada, Facebook må med. Har etter hvert blitt en selvfølgelighet. Jeg setter pris på kontakt med bekjente, faglig oppdateringer og litt gøy som jeg finner der. Noe av det jeg synes er aller finest er grupper som Synshemmedes IKT-nettverk, Retinitis pigmentosa foreningen i Norge og Team RP.
Enda en app som godt kunne vært forbedret. Jeg er glad i bøker, og siden tjenesten har blitt litt mer stabil klatrer Lydhør et par plasser opp.
Fortsatt er det noe dritt at så mange apper trengs for å lese bøker: Bookshare, Kindle, DreamReader, ... Det som derimot er bra er at du som blind kan få tak i så mye litteratur! Siste tilskuddet for min del er en fantastisk kokebok til drøyt 700 kr, Modern cuisine. Modern cuisine-appen er ikke mye å skryte av, men kan brukes hvis viljen er tilstrekkelig stor. Har forresten et par nyttige appcessories for kjøkkenet: steketermometer og vekt. Steketermometeret ble sist brukt da juleribba ble langtidsstekt, og vekta var nyttig da saltlaken til den samme ribba skulle lages. Bare hvis du lurer, altså, ribba ble helt outstanding!
Ikke le, men jeg har litt lege-fobi. Hver gang jeg skal ta blodtrykket blir jeg stressa. Det vil si, før ble jeg stressa. Har litt høyt blodtrykk, men hos legen ble det alltid høyere. Jeg anskaffet derfor en Withings blodtrykksmåler for noen år siden. Denne er nå forbedret (bluuetooth i stedet for kabel). Blodtrykksmåleren hjalp meg til å slappe av hos legen også, og jeg synes det er fint å kunne sjekke en gang i mellom. Withings har også en kjempefin badevekt. Appen som brukes er ikke like imponerende, men lar seg bruke med VoiceOver. Få gjerne hjelp til å navngi noen av knappene som mangler alternativ tekst: da blir i alle fall appen et hakk bedre. Withings-appen kan også brukes med aktivitetsarmbånd og klokke for å måle søvn, skritt og så videre.
Kombinasjonen er fin. Navigon kan fortelle deg ruten. BlindSquare forteller deg hvor du er. Begge appene kan mye mer, men gidder ikke å skrive om det. Grunnen er at det vel ikke har skjedd revolusjonerende ting i løpet av 2015. GPS-appene er oppdatert med nye kart, men ellers er det skuffende få forbedringer for meg som blind. Jeg vil ha gode fotgjengerkart, enda bedre nøyaktighet og full integrasjon med kollektivtransport (inkludert oppdatert samtidsinfo, selvsagt). Får jeg ikke det snart ryker hele greia ut av lysta. Eller, forresten, GPS er nyttig, og hører med.
Navigon funker på Aple watch. Det gjør på en måte BlindSquare også, men da brukes musikk-avspilleren på klokka. Synes det var dårlige greier, så det får ikke noen ekstra stjerner i margen!
Et fantastisk oppslagsverk, altså. Appen fungerer fint, og den brukes stadig vekk: Når ble Kristin Størmer Steira født? Hvor høy er Bitihorn? Hva er karella? Hvor ligger Thimpu? I Wikipedia står det mye, og det er helt supert å kunne finne det kjapt og greit med telefonen.
Ja, massevis jeg kunne ha nevnt, og som også kunne kommet inn på lista: DropBox, Easy 10K (app for å trene til 10 kilometer), 1881, ordbøker, Google sheet, mBraille, Ruter, Yr, Net Analyzer, TuneIn Radio, YouTube, PowerPoint (eller hele Office), ... Men nå er listen satt opp, så den bør jeg vel stå for!
Tips noen om siden