Da har tiden kommet for årets julebrev. Vi har som vanlig skrevet litt om noe av det vi har jobbet med i det siste. God lesing!
Skrevet av: Morten Tollefsen - 23.12.2016
Årets julegave fra MediaLT går til Kirkens Nødhjelp.
Vi vil takke alle som har vært i kontakt med oss i 2016! Takk til: dere som har vært på kurs, deltatt i prosjektarbeid, synstolket film, brukt oss for å vurdere eller forbedre tilgjengeligheten på nettsteder, invitert oss til å holde foredrag, ... MediaLT har mange samarbeidspartnere, og det er vi veldig glad for og veldig stolt av.
Vi har brukt Facebook-siden vår mer i 2016. I tillegg til å informere om kurs og prosjekter er det en enkel mulighet for å komme i kontakt med oss. Håper du vil like siden hvis du ikke alt gjør det:
MediaLT på Facebook og
Mobilversjon
Riktig god jul og et godt nytt år til dere alle!
Cathy, Morten, Trond, Roar, Martine og Magne
Appcessories er dingser som kan styres eller leses av med smarttelefon og nettbrett. Slik teknologi kan gi funksjonshemmede helt nye muligheter. Mange dyre hjelpemidler kan også erstattes med billig standardutstyr. I 2016 har MediaLT testet mange dingser, og ganske mye fungerer fint både for synshemmede og andre som bruker hjelpeteknologi (for eksempel bryterstyring av telefonen). Tilgjengeligheten både i apper og det utstyret som styres eller leses av med telefonen varierer imidlertid. Sonos lydanlegg fungerer for eksempel helt fenomenalt, mens vi fant en avstandsmåler som ikke kunne brukes med iPhone og VoiceOver. Ja, for det er iPhone vi har testet med. Likevel vil de aller fleste dingsene også kunne brukes med Android telefoner. For noe av utstyret har vi laget korte omtaler med videoer der du hører hvordan VoiceOver brukes. Disse kan du finne på følgende adresse, og «kven kveit» - kanskje du får noen julegavetips:
Vi takker Deltasenteret/forskningsprogrammet UNIKT for støtten til prosjektet.
I siste halvår av 2016 har vi også arbeidet med et lite tilleggsprosjekt til Appcessories prosjektet. I prosjektet har vi gjennomført workshoper/seminarer for synshemmede om bruk av app-er og dingser til smarttelefoner. Vi takker Blindemissionen IL for støtten til dette arbeidet.
Web og universell utforming har fått mye omtale de siste åra. Likevel er behovet for kompetanse stort. Derfor har MediaLT startet med å lage noe vi kaller «Eksempelsamling». Her finner du artikler om universell utforming, eksempler på hvordan ting gjøres riktig i HTML, demonstrasjoner med hjelpemidler, litt om testverktøy og en WCAG-oversikt. Deltasenteret har bidratt til at vi har kommet i gang, og målet vårt er at eksempelsamlingen skal videreutvikles og forbedres i åra som kommer. Vi er veldig interesserte i tilbakemeldinger og gode ideer!
Eksempelsamlingen er laget med WordPress. For noen er nok denne blogg-løsningen litt uvant. På førstesiden finner du de siste innleggene. Du kan søke med fritekst, men også ved å velge kategorier eller stikkord. Prøv hvis dette er noe du er interessert i, det er lettere enn du tror. MediaLT har lagt ned mye jobb i å få Wordpress mest mulig tilgjengelig, skulle bare mangle, men 100% fornøyde er det vanskelig å bli med ferdige plattformer ala WordPress. Har du noen problemer med å bruke nettstedet er det selvsagt flott hvis du tar deg tid til å gi oss beskjed!
Vi takker Deltasenteret/forskningsprogrammet UNIKT for støtten til prosjektet.
MediaLT har synstolket tre serier for NRK i 2016: Mammon II, Nobel og julekalenderen Snøfall. Vi vil takke NRK for det gode samarbeidet. Ekstra moro har det også vært å få så mange gode tilbakemeldinger på synstolkingen. Det bekrefter at vi har lagt et godt fundament gjennom mange års systematisk arbeid.
Vi vil fortsette det gode samarbeidet med NRK i 2017. Allerede første helgen i 2017 starter en ny serie som vi har synstolket: Valkyrien. Så det er bare å glede seg!
2017 blir et spennende år for synstolking i Norge. Norske myndigheter har innført et krav om at alle norske filmer som får filmstøtte fra Norsk filminstitutt må synstolkes. Det betyr et stort oppsving for synstolking av norsk film. Vi i MediaLT har forberedt oss i mange år for å kunne levere den synstolkingen som trengs. Vi er derfor klar til å tilby norske film produsenter synstolking med høy kvalitet.
I høst synstolket vi storfilmen Kongens nei. I november innbø vi synshemmede til en gratis filmkveld, der synshemmede kunne bruke en app for å høre synstolkingen av filmen Kongens nei. Filmkvelden var en del av prosjektet Synstolking og strømmetjenester (SOS). Nesten all synstolking i Norge har fram til nå vært distribuert på DVD. Det etablerte tv- og DVD-markedet opplever imidlertid nå sterk konkurranse fra strømmetjenester. Denne utviklingen må synstolkingen tilpasses seg til. Prosjektet Synstolking og strømmetjenester (SOS) har arbeidet med å finne løsninger på disse utfordringene. Mer informasjon finnes på prosjektets nettside: Synstolking og strømmetjenester (SOS)
i takker Deltasenteret/forskningsprogrammet UNIKT for støtten til prosjektet.
Vi anbefaler nettsiden filmforalle.no hvis du ønsker å holde deg oppdatert om synstolking.
Vi har i 2016 hatt en omfattende kurs og foredrags virksomhet. Vi tilbyr med jevne mellomrom kurs i våre lokaler, men vi reiser også ut og holder skreddersydde kurs for ulike oppdragsgivere. Det er derfor bare å ta kontakt med oss om dere ønsker et skreddersydd kurs. Neste kurs i våre lokaler er rett over nyttår: Kickstart 25. januar: web og universell utforming
Vi har akkurat gått ut med invitasjonen, og kurset er allerede i ferd med å bli fylt opp. Så her lønner det seg ikke å vente.
Et av de kursene vi tilbyr har tittelen Lær å lage gode dokumenter. I 2015 utga vi boka Gode dokumenter på Universitetsforlaget (forfatter: Morten Tollefsen). Vi har derfor jobbet mye med universell utforming av dokumenter, og spredd kunnskapen i samfunnet generelt. Vi ønsket også å gi denne kunnskapen videre til funksjonshemmede selv, og tok derfor i 2016 initiativet til prosjektet God praksis for universelt utformede dokumenter. Tanken med prosjektet var også å gjøre funksjonshemmede til ambassadører på egen arbeidsplass. Mer informasjon om prosjektet finner du på prosjektets nettsider: God praksis for universelt utformede dokumenter
For deg som ønsker å lage dokumenter med god tilgjengelighet, anbefaler vi boka Gode dokumenter. Boka kan leses fra perm til perm, men den fungerer også bra som oppslagsverk. Vi synes at dette er En bok alle burde ha, i alle fall de som bruker Office. Det er også et eget kapittel om PDF, og det er flere vedlegg med litt ekstra for de som vil bli best på tilgjengelighet!
Bestill boka, eller få arbeidsgiveren din til å bestille et eksemplar til alle
For oss har 2016 vært et godt arbeidsår, der vi har fått vært med på å realisere visjonen vår om å gjøre Norge mer universelt utformet. Vi satser derfor på masse aktivitet også i 2017, og ønsker dere en strålende høytid.
Tips noen om siden