Koding (programmering) er spennende, kreativt og lærerikt. Det er derfor viktig at alle får mulighet til å prøve seg med verktøy og metoder som er tilpasset til den enkeltes forutsetninger og behov.
Skrevet av: Morten Tollefsen - 07.07.2020
Jeg har hatt lyst til å jobbe med koding og ungdommer i mange år. Selv startet jeg å kode da jeg var ca. 10 år gammel. Den gangen hadde jeg en liten synsrest, men ble etter hvert blind. Programmering ga meg utløp for skaperglede, kreativitet og mestringsfølelse. Dette er noe mange seende barn får gjennom tegning, dataspill, fritidsaktiviteter osv., men som det kan være veldig krevende for sterkt synshemmede å oppnå. Koding kan være en fantastisk aktivitet for noen, og det er i tillegg et tema alle i grunnskolen skal vite noe om. På verdensbasis er det mange synshemmede programmerere, og det skulle jeg ønske vi også kunne stimulere til i Norge. Selv jobbet jeg mange år som programmerer, og den erfaringen jeg har som blind brenner jeg for å kunne dele med barn og ungdom.
Koding inngår altså som en del av pensum i grunnskolen, men det er krevende å finne alternativer som gjør at f.eks. sterkt synshemmede får de samme mulighetene som elever med godt syn. Dette er selvsagt uheldig, og MediaLT har tatt initiativet til et prosjekt for å se om vi kan finne og utvikle egnede løsninger. UnIKT støtter prosjektet.
Hvis du har barn eller ungdom som kan være interessert i å være med i prosjektet er det flott om du tar kontakt. Vi vil prøve å finne morsomme og lærerike kodeaktiviteter for de fra 7 år og oppover. I starten er koding ved hjelp av taktile dingser et alternativ. For tenåringer er PC, Mac, nettbrett og mobil mer aktuelt.
Studenter oppfordres også til å ta kontakt. I dette prosjektet kan det lages kjempespennende semester,- bachelor- eller masteroppgaver.
Prosjektleder: Morten Tollefsen
morten@medialt.no, 90 89 93 05.
Tips noen om siden