MediaLT arrangerer en rekke kurs, både korte temakurs og opplæring med tester og sertifisering. Ta gjerne en titt på det vi kan tilby!
Skrevet av: Morten Tollefsen - 29.09.2005
MediaLT tilbyr en rekke IT-kurs. Så snart katalogen vår er oppdatert vil kursene gjenfinnes der. Nedenfor finner du imidlertid en liste over det vi kan tilby!
Alle kursene kan arrangeres som fjernundervisning.
Kan vi få hjelpe deg med å komme igang? Et eBorger-kurs, med en påfølgende eBorger-test inkludert, er det du trenger for å komme i gang. På kurset vil du treffe andre som er like usikre på data... men fatt mot, vi hjelper deg!
MediaLT er et godkjent eBorger kurssenter.
Datakortet er et internasjonalt kompetansebevis basert på et europeisk, leverandøruavhengig referansenivå. Bak Datakortet står selskapet Datakortet a.s, som igjen er en del av den europeiske hovedorganisasjonen European Computer Driving Licence (ECDL).
MediaLT har lagt ned mye arbeid i å tilrettelegge Datakortet for alle. Det finnes "mange veier til datakortet", men har du "lappen" vet andre hva du kan!
MediaLT tilbyr pensumlitteraturen som DAISY/HTML, og bøkene er omskrevet slik at framgangsmåtene kan brukes av mennesker med ulike forutsetninger og behov. Det er for eksempel mulig å ta hele Datakortet uten å bruke mus!!
I tillegg har vi laget taktil grafikk (bilder å kjenne på), programvare, kompendier osv.
Avhenger av elevenes tidligere kompetanse.
Kurset gir en innføring i hovedkomponentene som en datamaskin er bygget opp av og en innføring i nøkkelbegreper innenfor informasjonsteknologien (IT), f.eks. lagring av data og minne, bruksområder for programvare i samfunnet og bruk av nettverk i forbindelse med databehandling. Videre gjennomgås IT-systemene man møter i det daglige, og hvordan bruk av datamaskiner kan påvirke helsen. Kurset omhandler også emner innenfor sikkerhet og jus i tilknytning til bruk av datamaskiner og programvare.
2 dager
Kurset gir en grunnleggende innføring i bruk av datamaskinen og operativsystemet. Elevene lærer å justere de mest vanlige innstillingene i operativsystemet, bruke hjelpesystemet og håndtere programmer som har låst seg. Videre gjennomgås skrivebordet (ikoner, vinduer, ...), filer og mapper. Filbehandling (slette, endre navn, søke, ...), er en viktig del av kurset. Det gis også en innføring i datavirus og antivirus-programmer, enkel tekstbehandling og utskriftsbehandling.
2-4 dager
Kurset omhandler grunnleggende tekstbehandlingsfunksjoner, dvs. opprette, formatere og skrive ut dokumenter. Kopiere, klippe ut og lime inn tekst og objekter er også en del av kurset. Videre behandles mer avansert funksjonalitet som det å opprette tabeller, bruke grafikk og utskriftsfletting.
2-5 dager
Innledningsvis gjennomgås egenskapene til et regneark og grunnleggende funksjoner som det å planlegge, opprette, formatere og tilpasse et regneark. Videre gjennomgås grunnleggende matematiske formler og logiske funksjoner som er innebygd i regnearkprogrammet. Kurset gjennomgår også å opprette og formatere diagrammer/grafer.
3 dager
Først gjennomgås grunnleggende prinsipper ved databaser. Videre behandles det å lage og endre tabeller, spørringer, skjemaer og rapporter. Kurset gjennomgår også det å opprette relasjoner mellom tabeller og finne informasjon i en eksisterende database ved å bruke spørringer, tilgjengelige utvelgings- og sorteringsverktøy.
3 dager
Innledningsvis gjennomgås grunnleggende funksjoner i programmet, som å opprette, formatere og klargjøre presentasjoner for distribusjon og framvisning. Videre behandles det å kopiere, flytte og endre størrelsen på tekst, figurer, bilder og diagrammer i en presentasjon eller mellom presentasjoner. Grunnleggende operasjoner med figurer, bilder, diagrammer og tegnede objekter, samt å bruke ulike effekter for lysbildeframvisning inngår også i kurset.
3 dager
Kurset er delt i to deler. Den første delen, Internett, omhandler grunnleggende egenskaper og begreper i forbindelse med Internett og noen sikkerhetsaspekter i forbindelse med bruk av Internett. Det legges vekt på at elevene skal mestre søk på WWW ved å bruke en vanlig nettleser og tilgjengelige søkemotorer. Videre gjennomgås web-skjemaer, bruk av bokmerker og utskrift av websider og søkeresultater. Den andre delen, elektronisk post (e-post), starter med en gjennomgang av grunnleggende egenskaper og begreper i forbindelse med e-post og noen sikkerhetsaspekter i forbindelse med bruk av e-post. Elevene lærer å bruke et e-postprogram for å sende og motta meldinger, sette inn filvedlegg i en e-post og å organisere og ordne meldinger i mapper.
3-4 dager
Det er viktig å sikre digitale data og informasjon! Problemet er ikke mangel på brannmur, antivirusprogram eller andre tekniske løsninger, men den enkeltes bevissthet i forhold til informasjonssikkerhet. Med Datakortet Sikkerhet har alle brukere av datamaskiner mulighet til å bekrefte sine kunnskaper og holdninger om informasjonssikkerhet. Målet er at du skal få en bevisst holdning til området informasjonssikkerhet etter å ha bestått test i Datakortet Sikkerhet. Fagområdet omhandler grunnleggende begreper innenfor informasjonssikkerhet og hva disse betyr i dagligdags utførelse. I tillegg belyses lover, regler og retningslinjer som skal og bør følges i forbindelse med bruk av datamaskiner og informasjonsbehandling.
2 dager
Kurset omhandler avanserte tekstbehandlingsfunksjoner som oppstilling av tekst, innsetting og håndtering av tabeller, bilder, diagrammer og avansert paginering. Videre gjennomgås utskriftsfletting og funksjonalitet for håndtering av store dokumenter.
3 dager
Mange ønsker å lage nettsider, og et av de beste verktøyene for dette er Microsoft FrontPage. Kurset gir en innføring i HTML og bruk av Microsoft Frontpage. Etter kurset vil du kunne lage egne nettsider og legge disse på internett.
3 dager
Kurset henvender seg til informasjonsleverandører som ønsker å tilrettelegge materiell for synshemmede. Hovedvekten legges på bruk av Internett og HTML, men det tas også høyde for konvertering til tekstformater, utskrift i punkt og storskrift.
2-3 dager
Kurset henvender seg til informasjonsleverandører som ønsker å tilrettelegge web-sider for alle.
8 timer
Dette kurset gir en innføring i lydbehandling med verktøyet SoundForge.
3-4 dager
Brenning av lyd CDer vha. CD Architect. Dette verktøyet har funksjonalitet for proffesjonelle produksjoner, og kombinert med SoundForge er dette et svært anvendelige verktøy.
2 dager
Skjermleseren Jaws brukes av blinde for å lese skjermbildene i Windows. For å mestre bruken av Jaws er det viktig å lære en del grunnleggende funksjonalitet. Kurset er aktuellt både for synshemmede og personer som skal hjelpe til (f.eks. foreldre og lærere).
2-3 dager
Synshemmede kan bruke Internet Explorer. For å kunne lese og finne fram på en hensiktsmessig måte er det nødvendig å benytte andre teknikker enn det mennesker med normalt syn bruker. Jaws har en rekke funksjoner som gjør det mulig å bruke nettleseren effektivt. Kurset er aktuellt både for synshemmede og personer som skal hjelpe til (f.eks. foreldre og lærere).
2 dager
Jaws kan tilpasses de aller fleste programmer. Dette kurset gir en god oversikt over mulighetene for oppsett og tilpasning av Jaws. Kurset henvender seg til avanserte brukere.
3 dager
Kurset gir en generell innføring i programmering med Visual Basic. Det legges spesiell vekt på bruk av datatekniske hjelpemidler, dersom kursdeltakeren/deltakerne bruker slikt utstyr.
5 dager
Kurset gir en innføring i programmering av databaser med Visual Basic. Det legges spesiell vekt på bruk av datatekniske hjelpemidler, dersom kursdeltakeren/deltakerne bruker slikt utstyr.
3 dager
Det finnes ulike tjenester for prating over internett. Disse tjenestene er billige og enkle å bruke. Du kan for eksempel "ringe" til mennesker i hele verden, uten å betale tellerskritt. Hvis du har lyst på litt sosial kontakt finnes det møteplasser der du kan skravle om "løst og fast", eller du kan sette opp dine egne konferanser. Vi ser på Messenger, Skype og MediaLTs konferanserom.
3 timer
Det er viktig å kunne sette opp Word og andre Office-programmer for at hjelpemidler skal fungere best mulig. Ofte vil leverandører/hjelpemiddelsentraler sette opp PCer når de er nye, men det er viktig å kunne gjøre slike tilpasninger på egenhånd også! Temaer er blant annet: verktøylinjer, rullefelt, office-assistent, oppgaverute og andre ting som har betydning for leselist, tale og skjermforstørrer.
3 timer
Mange opplever at det er vanskelig å søke på nettet. For synshemmede er det absolutt mer uoversiktelig enn for mennesker med normalt syn. I dette kurset vil du få mange tips om hvordan du kan søke etter informasjon, og hvilke søketjenester det kan lønne seg å bruke med leselist, tale og skjermforstørrer.
3 timer
Regnearket Excel følger med i Microsoft Office-pakken. Dette er et avansert program, men med en liten introduksjon kan du få mye glede av Excel! Programmet kan f.eks. brukes som en kalkulator, du kan sette opp lister mm.
3 timer
Dette kurset henvender seg til de som alt bruker epost. Vi ser på litt mer avansert funksjonalitet: automatisk signatur, format på meldinger som leses/skrives, distribusjonslister mm. Et viktig tema er oppsett av epost-programmet slik at det blir enkelt å lese alle meldinger.
3 timer
Mange elektroniske dokumenter finnes bare som PDF-filer. Noen av disse filene kan leses f.eks. med Jaws, men PDF er ikke et godt format for synshemmede. I dette kurset får du lære om lesing av slike dokumenter og hva som er mest problematisk for blinde og svaksynte. Programmet PDF Converter omtales, og hva som kan gjøres med scannede PDF filer.
3 timer
”Min datamaskin” er et viktig verktøy i Microsoft Windows. Programmet brukes for å finne, kopiere, slette og flytte filer og mapper. I dette kurset får du en introduksjon til Min datamaskin. Videre gjennomgås oppsett av programmet, slik at det skal fungere best mulig for leselist, skjermforstørrer og kunstig tale.
3 timer
For mange med bredbånd er trådløst nettverk et godt alternativ: enten for å kunne ligge på sofaen med bærbar PC og surfe eller for å slippe å trekke kabler. I dette kurset får du en innføring i hva som trengs av utstyr og hvordan man kobler opp maskiner på et trådløst nett. Dette vil også være et nyttig kurs for de som ønsker å bruke trådløse nett på bensinstasjoner, hoteller, flyplasser osv.
3 timer
I dette kurset ser vi på dataspill, avspilling av musikk mm. spesielt med tanke på synshemmede! Vi bruker MediaLTs "spillehule", og tar for oss noe av det som kan være "bare gøy" - men også utfordrende!
3 timer
Både i dagliglivet og i pressen brukes det en masse tekniske ord og uttrykk. I dette kurset gjennomgås en del begreper. Deltakerne får også utlevert MediaLTs data-ordlisste på CD.
3 timer
I dette kurset forklares det grafiske brukergrensesnittet i Microsoft Windows. Elevene får et hefte med taktil grafikk (bilder å kjenne på). MediaLTs erfaring er at det er viktig å vite hvordan skjermbildene er bygget opp, for å kunne bruke Windows på en hensiktsmessig måte.
3 timer
Dette kurset kan være nyttig starthjelp for de som skal bruke Jaws eller for lærere/hjelpere. Hovedmålet med kurset er å lære hvordan man kan komme videre på egenhånd, og hvordan skjermleseren er bygget opp.
3 timer
I dette kurset gis det en leverandøruavhengig introduksjon til datatekniske hjelpemidler for synshemmede. Viktige prinsipper med bruk av hjelpemidlene gjennomgås, og når ulikt utstyr kan være aktuelt.
3 timer
Kurset er beregnet for deg som nettopp har fått en Plextalk Poesi. Du får en innføring i hva alle knappene brukes til. Videre ser vi på DAISY CDer som er "litt annerledes", f.eks. CDer som inneholder flere bøker.
3 timer
Tips noen om siden