MediaLT startet arbeidet med å forbedre universell utforming i apper i 2017. Egentlig startet vi lenge før på profesjonell basis, dvs. som konsulenter i utviklingsprosjekter og gjennomgang/vurdering av eksisterende apper. I 2017 inviterte vi imidlertid til et dugnadsarbeid, og det har vært vellykket, nyttig og spennende!
Skrevet av: Morten Tollefsen - 01.02.2018
Facebook-gruppa App-løftet har vært selve kjernen i dugnaden vår. Deltakerne er både funksjonshemmede, app-utviklere og fagpersoner.
I gruppa er rapportering av tilgjengelighetsfeil hovedfokus. Imidlertid vil det alltid dukke opp litt andre ting i slike grupper også. Rekruttering av brukertestere har for eksempel blitt gjort av ulike aktører.
Velkommen til Facebook gruppa App-løftet. Det er behov for brukere, fagpersoner, utviklere, app-tilbydere - alle som vil at teknologi skal kunne brukes av alle:
Facebook-gruppa App-løftet
Vi har gjennomført en ganske omfattende kartlegging av hvor effektivt det er å gi tilbakemeldinger til app-utviklere om tilgjengelighet. Vi har delvis sammenliknet tilbakemeldinger i åpne medier (app-butikker og sosiale medier) med lukkede tilbakemeldinger (rett fra apper, epost, web-baserte skjemaer). Videre har vi forsøkt å vurdere hvor effektivt det er med ren tekst sammenliknet med for eksempel bruk av video. Hovedkonklusjonen er at:
Vi har etter vært samlet en stor mengde videomateriale som også kan brukes for å eksemplifisere både enkle og avanserte tilgjengelighetsproblemer.
Det har vært gjennomført en master-oppgave som en del av prosjektet. Oppgaven viser at ting tar tid, og den samme erfaringen deles i resten av prosjektet.
Morten Tollefsen har skrevet en veileder om rapportering:
Hvordan skal du rapportere feil i apper?
I App-løftet har vi besvart en rekke henvendelser fra app-utviklere. Imidlertid er det få som tydelig presiserer når tilgjengelighetsproblemer er rettet. Vi har derfor fulgt godt med på oppdateringshistorikk, noe som er krevende fordi oppdateringsbeskrivelsene er så mangelfulle. Det har derfor vært stort behov for retesting (omattattogomattatt) for å sjekke om noe endres.
Her er noen eksempler på hva utviklere selv skriver om oppdateringene sine:
Selv om ting tar tid og det krever mye å følge opp tilbakemeldinger, har App-løftet ført til at mange apper har blit mer tilgjengelige. Noen eksempler:
Vi har også løpende kontakt med mange andre app-tilbydere som er i gang med tilgjengelighetsforbedringer.
Vi i MediaLT tilbyr altså også profesjonell hjelp med app-utvikling og gjennomgang av universell utforming i eksisterende apper. Dette er det selvsagt fortsatt behov for. App-tilbydere som er seriøse er selvsagt tjent med full gjennomgang og dermed oversikt over hva som kan forbedres - og ikke minst hvordan! Ta gjerne kontakt med oss for slik bistand!
App-løftet har blitt en bevegelse. Takk til alle brukere med nedsatt funksjonsevne som har bidratt! Det er lagt ned et utrolig engasjement og mye tid, og app-utviklere har fått masse gratis hjelp for å gjøre produktene sine bedre! Takk også til de som faktisk utvikler apper og som har tatt tilbakemeldingene på alvor! Det har gjort appene bedre for alle, det er jeg sikker på, og det har gjort at vi som har nedsatt funksjonsevne får tilgang til det vi har rett på! Selv om alt for mange får lansere og ha apper som ikke engang følger norske lovpålagte krav uten en eneste konsekvens, finnes det heldigvis app-tilbydere både i Norge og i resten av verden som vil at produktene deres skal bli best mulig for flest mulig! Rart, veldig rart, at ikke alle har den holdningen!
Tips noen om siden