Fire nye synstolkede filmer

Fire nye norske synstolkede filmer kommer på kino innom kort tid. App-en Moviereading kan brukes for å se de synstolkede filmene på kino. Nedenfor beskriver vi hvordan.

Skrevet av: Magne Lunde - 15.02.2017

Filmplakaten: Det norske hus

Fra og med 2017 må alle filmer som får støtte fra Norsk Filminstitutt synstolkes. Det vil trolig si et sted mellom 20 og 30 filmer i 2017.

Godt forberedt

Vi i MediaLT har jobbet for dette i mange år og er godt forberedt. Fire synstolkede filmer er derfor nå på gang fra vår hånd:

  • Det norske hus
  • Trio
  • Tungeskjærerne
  • Barndom

Lengre ned i artikkelen kan du lese korte omtaler av filmene.

Slik ser du synstolking på kino 

App-en Moviereading er nå klar for det norske film markedet. I samarbeid med det italienske selskapet har vi tatt fram en norsk versjon av app-en. Slik går du fram for å bruke app-en:

Før du går på kino:

  • Last app-en Moviereading ned fra enten Appstore (Apple) eller Google play (android).
  • Hvis ikke språket i app-en er på norsk, Velger du innstillinger og går til valget språk. Sørg for at norsk er valgt. Det holder å gjøre dette første gangen. 
  • Velg fanen marked.
  • Velg filmen du vil laste ned. Foreløpig ligger kun filmen Det norske hus ute i app-en. Nye filmer vil fortløpende bli lagt ut. 
  • Velg synstolking. Du får spørsmål om du vil laste ned filmen, og velger ja. Du får beskjed når filmen  er lastet ned, og Velger OK for å bekrefte beskjeden.

Når du går på kino

  • Sett smarttelefonen eller nettbrettet i flymodus. Koble øretelefoner til smarttelefonen eller nettbrettet.
  • Velg fanen Mine filmer.
  • Velg filmen du vil se.
  • Velg se denne filmen.
  • Velg OK for å starte synstolkingen. Vent imidlertid med å trykke OK til filmen starter. Hvis ikke, kan du få problemer med  synkroniseringen. App-en lytter nemlig til filmlyden i kinosalen, og bruker denne filmlyden for å foreta synkroniseringen.
  • Du vil høre synstolkingen i øretelefonene og filmlyden i kinosalen. Juster lydstyrken på smarttelefonen eller øretelefonene, for å tilpasse lyden av synstolkingen til lyden i kinosalen.
  • Vær oppmerksom på at det vil ta noe tid før synstolkingen synkroniserer med filmlyden. Sannsynligvis ca. et halvt minutt.
  • Får du problemer med synkroniseringen underveis i kinoforestillingen, velger du knappen synk. Synkroniseringen starter da på nytt. Vær oppmerksom på at det vil ta noe tid før synstolkingen og filmlyden er synkronisert igjen. Hvor lang tid, vil avhenge av type filmlyd. Er det musikk eller contentum lyd, vil det ta lengre tid, men er det dialog, vil det gå ganske fort.
  • Du har også anledning til å pause synstolkingen underveis i forestillingen og deretter starte den på nytt igjen.

Det norske hus

 Filmen Det norske hus er en politisk satire/komedie om hvordan det er å være fremmed i Norge og måtte lære seg norsk kultur og kjøreregler. Filmen følger Ramin, en resurssterk mann fra Midtøsten, som kommer syklende over grensen til Norge. Han finner raskt veien til Akademiet hvor han skal lære å bli norsk gjennom en serie kulturprøver, den ene mer surrealistisk og bisarr enn den forrige. Hvis han ikke består prøvene, må han ut av landet.

Trio - jakten på Olavsskrinet

 I tre sesonger har vi fulgt TRIO-gjengen på NRK Super, og fra 17. februar 2017 kan vi endelig se TRIO på det store lerretet. I kinofilmen "TRIO - Jakten på Olavsskrinet" blir vi med den nysgjerrige ungdomstrioen Nora, Simen og Lars på nye eventyr. I hundrevis av år har mennesker lett etter det myteomspunne Olavsskrinet. Ingen har funnet det. Nå er vennegjengen TRIO i ferd med å løse det store mysteriet. Problemet er bare at livsfarlige skattejegere er på sporet av dem og skatten... I en spektakulær jakt, med myten om Olav den hellige, Nidarosdomen og vill norsk natur som bakteppe, settes både vennskap og familiemedlemmers liv på spill.

Tungeskjærerne

 Ytterst i havgapet i Vesterålen, i torskekommunen Øksnes, finner vi barn helt ned i fem år på jobb som torsketungeskjærere. Tungeskjæringen er en gammel tradisjon som fortsatt er viktig for å rekruttere framtidas fiskere. Miljøet rundt det årlige torskefisket rammer inn historien om byjenta Ylva (9) som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11). De to ble kjent forrige vinter og nå skal Ylva prøve seg som tungeskjærer selv. Regissøren skildrer et røft og direkte, men samtidig varmt og ikke minst humørfylt miljø hvor barn jobber, får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne.

Barndom

 Filmen Barndom er en ny dokumentar fra Margreth Olin. Barndom er en vakker og poetisk film der vi får følge 1-6 åringene i Aurora barnehage på Nesodden gjennom ett år. Filmen er om barn, med barn, på barnets premisser. Det vil si der barna for lov til å være barn, uten pedagogiske mål om læringsresultater. Filmen følger barna på deres nivå, der det lille blir stort, og det vesentlige er nærvær gjennom tiden det tar.

Nyhetsarkiv