GPS fungerer brukbart kun ute der det er fri sikt til himmels. Er det mulig å få hjelp med innendørs navigasjon, da? Tja, kanskje etter hvert ved å bruke brevdue-metoden.
Skrevet av: Morten Tollefsen - 17.07.2012
Det er fortsatt mye som gjenstår utendørs for å gi fotgjengere god navigeringshjelp. MediaLT ser på dette i prosjektet "Forbedret GPS for synshemmede". I dette prosjektet ser vi også på ulike støtteteknologier for å forbedre nøyaktighet og dermed kunne gi mer hensiktsmessige instruksjoner. Innendørs navigering er ikke et hovedtema i prosjektet, men det er helt opplagt nødvendig med slik navigering for at synshemmede skal kunne finne frem på ukjente steder uten hjelp. Mange ruter vil for eksempel inneholde jernbanestasjoner, innendørs passasjer, lokalisering av butikker i et senter osv. osv.
I denne artikkelen finner du litt om det som skjer mht. innendørsnavigasjon.
Det utvikles stadig nye brikker med forbedrede posisjoneringsteknikker. En av de siste er Broadcom (BCM4752). Denne brikken støtter satellittsystemene GPS, GLONASS og QZSS. Dette skal sikre mer nøyaktig navigering utendørs. Posisjonering ved hjelp av WLAN er utbredt, og BCM4752 støtter også den kommende 802.11ac-teknologien. Ddata fra akselerometer, gyroskop, magnetometer og høydemåler utnyttes for å beregne posisjoner dersom satelitter ikke er tilgjengelige.
Du har kanskje fått med deg at Google maps har innendørskart? Dette er så langt jeg vet kun aktuelt for store butikker og kjøpesentra. Selv har jeg ingen erfaring med hvor nøyaktig dette er (finnes ikke i Norge så langt jeg kjenner til), men jeg antar at nøyaktigheten ikke er veldig bra hvis målet er å finne frem som sterkt synshemmet. For noen kan kanskje Business photos (også en Google tjeneste) være til hjelp, dvs. for å forberede seg på forhånd. Foreløpig finnes ikke Business photos i Norge, og dette er selvsagt heller ikke egentlig tenkt som navigeringshjelp.
På NTNU har de GPS utendørsnavigasjon kombinert med WLAN innendørsnavigasjon. Systemet heter Campusguiden, og innendørs er presisjonen i beste fall 5-10 m (nokså likt den presisjonen du får med GPS ute). Dette lar seg realisere fordi NTNU har mange trådløse rutere (ca. 1800). Jeg har lastet ned app'en på iPhone, men det ser ikke ut som den kan brukes til navigering for blinde. Dette er skikkelig dumt, så nå sender jeg en epost til post@campusguiden.no.
Mennesker har brukt brevduer i tusenvis av år. Det var vel også en brevdue som kom med olivenkvisten til Noa i arken. Jeg tror ikke vi vet helt sikkert hvordan duene kan navigere så nøyaktig over store avstander, men jordens magnetfelt er sannsynligvis medvirkende.
Forskere ved universitetet i Oulu (Finland) har startet firmaet IndoorAtlas. Mengden stål i et bygg vil endre jordens magnetfelt slik at det er mulig å beregne punkter ned til en nøyaktighet på 0,1 til 2 m. Bygninger må "kartlegges" før systemet vil kunne fungere, og gjøres det endringer i bygget må det gjøres nye kartlegginger. IndoorAtlas har lansert verktøy for kartlegging og programmering. Mange smarttelefoner har den sensoren som skal til for å kunne bruke teknologien, så nå får vi bare håpe at mange kartlegger byggene sine! Jeg tviler vel litt på om dette egner seg for alle bygg (f. eks togstasjoner), men for meg høres dette uansett ut til å være skikkelig spennende.
Tips noen om siden