Skrevet av: Morten Tollefsen, Sist oppdatert: 25.01.2008
Innholdet i dette dokumentet er basert på:
Screen reader access to PDF: a users guide
Hensikten med notatet er å gi de som bruker skjermlesere informasjon om hvordan PDF-dokumenter kan leses. Eksempler er med Jaws, men i all hovedsak er notatet skjermleseruavhengig. Adobe Reader for Linux kombinert med skjermleseren Orca vil f.eks. fungere nokså likt, men det brukes litt andre tastetrykk.
Programmet som brukes for å lese PDF-filer heter Adobe Reader. I tidligere versjoner het programmet Acrobat Reader.
Tilgjengelighet for skjermlesere og andre hjelpemidler har blitt bedre i de nyeste utgavene av Adobe Reader, og du bør oppgradere til siste versjon. Vær klar over at tilgjengelighetsfunksjonene kun finnes i den fulle utgaven av programmet. Dette betyr at du ikke skal bruke f.eks. Adobe Reader Standard eller Adobe Elements.
Den fulle versjonen inneholder rask tilgjengelighetssjekk, ombryting av tekst og opplesing med syntetisk tale. Etter installasjonen vil du få flere valg som går på tilgjengelighet (for de fleste er standardvalgene hensiktsmessige). Vær klar over at du lett får med Google Toolbar dersom du ikke fjerner krysset for denne applikasjonen (noen synes den er flott, jeg vil helst unngå toolbaren).
Last ned siste utgave av Adobe Reader
Det finnes en rekke ulike konfigurasjonsvalg i Adobe Reader. Som nevnt over bør du vanligvis bruke standardvalgene for å få best mulig tilgjengelighet. Dette vil likevel avhenge av dine preferanser, om du bruker skjermleser eller skjermforstørrer osv.
Velg Dokument|Oppsettsveiviser for tilgjengelighet (Alt+D, t).
I dialogboksen bestemmer du hvilke valg du vil endre: skjermleser, skjermforstørrer eller alle. Bruk deretter veiviseren for å gjøre innstillinger.
Dialogboksen som brukes for å gjøre endringer er litt annerledes enn det som er vanligst i Windows. Ulike kategorier vises under hverandre (ikke som en horisontal rekke med faner). For å komme til innstillinger åpner du heller ikke Verktøy-menyen (som jo nesten har blitt en defakto-standard):
Hjelpesystemet i Adobe Reader fungerer fint med skjermleser! Siden jeg vet at mange likevel sliter litt med slike systemer har jeg tatt sjansen på å gjengi litt av det du finner i hjelpesystemet om tilgjengelighetsinnstillinger. Jeg anbefaler likevel på det aller varmeste å lære seg å bruke online hjelp (og Adobe Readers hjelp er som sagt veldig bra).
Erstatt dokumentfarger: Når du har valgt denne innstillingen, kan du velge fra en liste over kombinasjoner av kontrastfarger for tekst og bakgrunn, eller du kan lage dine egne. Disse innstillingene svarer til alternativet Bruk farger med høy kontrast for dokumenttekst i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Bruk alltid sideoppsettstil: Svarer til alternativet Overstyr sideoppsettstil i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Bruk alltid zoominnstilling: Svarer til alternativet Overstyr dokumentzoom i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Bruk dokumentstruktur for tabulatorrekkefølge når det ikke er angitt noen bestemt tabulatorrekkefølge: Forbedrer navigasjonen for skjemafelt og koblinger i dokumenter uten angitt tabulatorrekkefølge.
Vis alltid utvalgsmarkøren for tastaturet: Velg dette alternativet hvis du bruker en skjermforstørrer. Denne innstillingen svarer til alternativet Vis alltid utvalgsmarkøren for tastaturet i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Lagre dokumentendringer i midlertidig fil automatisk hvert: Når du fjerner merket for dette alternativet, deaktiveres automatisk lagring. Hver gang et PDF-dokument lagres, må skjermleseren eller skjermforstørreren laste inn dokumentet på nytt. Denne innstillingen svarer til alternativet Deaktiver automatisk arkivering av dokumenter i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Tilgjengelighetsinnstillinger i Skjemaer-panelet
Uthevingsfarge for felt og Uthevingsfarge for nødvendige felt: Bruk disse innstillingene til å angi hvilke farger som skal brukes til å utheve skjemafelt som kan fylles ut. De svarer til alternativene Uthevingsfarge for felt og Uthevingsfarge for nødvendig felt i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Autofullfør: Reader tilbyr muligheten til automatisk utfylling av enkelte oppføringer i skjemafelt, slik at skjemaet kan fylles ut med færre tastetrykk. Denne innstillingen svarer ikke til et alternativ i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Vis PDF i leser: Fører til at PDF-dokumenter som åpnes via koblinger på websider, vises i webleseren i stedet for i et nytt Reader-vindu. Fjern merket for denne innstillingen for å få større kontroll når du navigerer i et dokument i en skjermleser. Denne innstillingen svarer til alternativet Vis PDF-dokumenter i webleseren i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Tilgjengelighetsinnstillinger i Multimedia-panelet
Disse innstillingene svarer ikke til noen alternativer i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Zoom: Angir skjermforstørrelse for dokumenter og gjør det enklere for synshemmede å lese PDF-dokumenter med tilpasset flyt. Denne innstillingen svarer til alternativet Overstyr dokumentzoom i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Jevn tekst: Kontroller tekstutjevning. Velg Ingen hvis du vil deaktivere utjevning av tekst og gjøre den skarpere og enklere å lese med en skjermforstørrer. Denne innstillingen svarer til alternativet Deaktiver tekstutjevning i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Leserekkefølge: Angir leserekkefølgen i dokumenter. Innstillingene for leserekkefølge vises også i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Overstyr leserekkefølgen i dokumenter med koder: Bruker leserekkefølgen som er angitt i leseinnstillingene, i stedet for rekkefølgen som er angitt i kodestrukturen for dokumentet. Bruk denne innstillingen bare når du får problemer i PDF-dokumenter som er mangelfullt kodet. Denne innstillingen svarer til alternativet Overstyr leserekkefølgen i kodede dokumenter i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Side kontra dokument: Denne innstillingen angir hvor mye av et dokument som sendes om gangen til en skjermleser. Hvis et PDF-dokument ikke er kodet, analyseres dokumentet, og Reader prøver å utlede dokumentstrukturen og leserekkefølgen. Dette kan ta lang tid hvis dokumentet er langt. Du ønsker kanskje å angi at bare den siden som vises for øyeblikket, skal sendes av Reader. Da analyseres bare en liten del av dokumentet om gangen. Denne vurderingen varierer avhengig av dokumentets størrelse og kompleksitet og funksjonene i skjermleseren. Når Reader sender informasjon til en skjermleser, en skjermforstørrer eller annen hjelpeprogramvare, lastes informasjonen inn i en minnebuffer som er direkte tilgjengelig for hjelpeprogramvaren. Mengden informasjon som sendes til minnebufferen, kan påvirke tiden Reader bruker på å utføre oppgaver, for eksempel åpne dokumentet, gå til neste side, endre visning eller utføre kommandoer.
Les bare sidene som vises nå. Dette er vanligvis det beste alternativet når du bruker en skjermforstørrer. Det forbedrer ytelsen ved å fjerne behovet for programvare som behandler de delene av dokumentet som ikke er synlige. Når Reader bare sender de synlige sidene i et PDF-dokument til minnebufferen, har hjelpeprogramvaren bare tilgang til de sidene. Programvaren kan ikke gå til en annen side før den neste siden er synlig og Reader har sendt sideinformasjonen til minnebufferen. Hvis dette alternativet er valgt, må du derfor bruke navigasjonsfunksjonene i Reader, ikke funksjonene i hjelpeprogramvaren, til å navigere fra side til side i dokumentet. Du bør også sette alternativet Standard sideoppsett i innstillingene til Enkeltside hvis du velger å la Reader sende bare de synlige sidene til hjelpeprogramvaren. Ettersom Reader sender sideinformasjon om alle synlige sider, mottar hjelpeprogramvaren informasjon om sider som kan være bare delvis synlige (for eksempel bunnen av en side eller toppen av neste side), i tillegg til sider som er helt synlige. Hvis du bruker en annen sidevisning enn Enkeltside, for eksempel Kontinuerlig, og deretter viser den neste siden, er det ikke sikkert at hjelpeprogramvaren kan finne ut hvilken del av foregående side som allerede er lest høyt. Se Innstillinger for visning av PDF-filer hvis du vil ha informasjon om hvordan du angir standard sideoppsett til Enkeltside.
Bekreft før dokumenter kodes: Når dette er valgt, kan brukeren bekrefte alternativene som skal brukes, før Reader et ukodet dokument klargjøres for lesing. Koding kan være en tidkrevende prosess, spesielt for store dokumenter. Denne innstillingen svarer til alternativet Bekreft før dokumenter kodes i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Alternativer for høytlesing: Her angir du innstillinger for å kontrollere volum, hastighet og stemmeleie for høytlesing. Du kan velge å bruke standardstemmen eller én av stemmene i operativsystemet. Velg Les skjemafelt hvis du vil at høytlesingsfunksjonen skal lese innholdet i skjemafelt. Disse innstillingene svarer ikke til noen alternativer i oppsettsveiviseren for tilgjengelighet.
Her finner du mer informasjon fra Adobe:
PDF dokumenter kan vises både i en nettleser (f.eks. Internet Explorer) og i Adobe Reader. Vises PDF i nettleseren vil skjermlesere vanligvis fungere dårligere enn i Adobe Reader. Du bør derfor velge å vise PDF med Reader:
Hvis du ønsker å konvertere et PDF dokument som ligger på nettet til andre formater må du laste ned dokumentet. Høyreklikk på lenken til dokumentet og velg "Lagre mål som". Alternativt flyttes PC markøren i Jaws til lenken og det samme velges fra hurtigmenyen (Skift+F10, Lagre mål som).
Dersom du bruker Jaws kan vanlige taster for navigering brukes: Piltaster, Home/End osv (Ins+H viser en liste med ulike tastetrykk). Det er likevel noen tastetrykk som virker annerledes i Adobe Reader:
Det finnes en rekke navigeringstaster for Jaws: p neste avsnitt, l neste linje, h neste overskrift, t neste tabell osv. Trykk Ins+1 (tastaturhjelp) og trykk deretter de ulike bokstavene for å få en beskrivelse.
Jaws kan vise ulike lister:
Dersom tabeller er riktig tagget kan Ctrl+Alt+Piltaster brukes for å flytte i tabellen. Tagging kan være gjort av den som lager dokumentet eller automatisk av Adobe Reader.
Ofte vil tabeller være vanskelige å lese. Er celler sammenslått er det f.eks. ikke alltid mulig å flytte til forrige/neste rad. Tabeller som er laget med mellomrom e. l. vises ikke som tabeller i Jaws.
Fungerer som på en nettside: Tab/Shift+Tab for å hoppe mellom lenker og Enter for å velge en lenke. Ins+F7 viser en liste over alle lenkene.
Hopp mellom felt vha. Tab og Shift+Tab. Skal du fylle ut tekst må du åpne skjemamodus (gå ut av skjemamodus med Num+).
Bruk Ctrl+PgUp/PgDn for å bla mellom sider.
F4 åpner og lukker Navigeringspanelet. Dette er en ikke-standard dialogboks. Den kan brukes med Jaws, men fungerer langt fra optimalt og er ofte treg. Flytt mellom ulike ruter vha. F6.
Det finnes mange verktøy for konvertering av PDF til andre formater. Resultatet vil imidlertid avhenge ganske mye av hvordan originalen er laget! Gjennomgangen av ulike verktøy i dette notatet er på ingen måte komplett.
Zamzar er en online tjeneste for konvertering av filer. Du kan også bruke denne gratistjenesten for å konvertere PDF (f.eks. til Microsoft Word).
Etter en stund får du en e-post med en lenke til en side der det konverterte dokumentet kan lastes ned. Det konverterte dokumentet blir lagret i et døgn.
Med dette verktøyet kan du lage, redigere og konvertere PDF. Du kan også få laget lydfil av teksten.
Les mer på: Scansoft (eller kontakt MediaLT)
Med dette programmet kan PDF lagres som ren tekst (helt ustrukturert).
Med disse verktøyene kan PDF lagres som html, Microsoft word og andre formater.
Du kan sende e-post med en PDF fil som vedlegg. Filen konverteres til ren tekst eller html. Den konverterte filen sendes tilbake som et e-post-vedlegg. E-post sendes til:
Adobe Online konvertering
Dersom du har URL-adressen til PDF dokumenter kan disse konverteres med en online tjeneste. Konverteringen er til ren tekst eller html:
Vanlige tekstbehandlingsformater er i utgangspunktet sekvensielle (fra start til slutt i dokumentet). PDF er imidlertid en frifelt database. Det finnes 3 ulike varianter:
Når Adobe Reader skal vise en fil brukes grafisk informasjon og koordinater i databasen for å presentere dokumentet. Fordelen er at presentasjonen av dokumentet blir svært likt originalen. Ulempen er at Adobe Reader ikke nødvendigvis har god kvalitet på informasjonen som ligger i tilgjengelighetslaget. God tilgjengelighet krever nemlig at forfatteren av dokumentet må optimalisere for dette.
De aller fleste PDF-filer som finnes i dag er ikke tagget og optimalisert med tanke på tilgjengelighet. Grunnen er at det finnes hundrevis av programmer som kan produsere PDF-filer, men kun noen få har funksjonalitet som gir muligheter for å produsere tilgjengelige dokumenter.
Adobe Reader vil forsøke å vise umerkede PDF filer. Tekst legges i tilgjengelighetslaget med temporære tag'er. PDF som kun inneholder grafikk eller søkbar grafikk kan ikke gjengis i tilgjengelighetslaget.
Adobe Reader gir beskjed dersom et dokument ikke er tagget, dvs. at det ikke er informasjon i tilgjengelighetslaget. Adobe Reader vil da forsøke å konvertere dokumentet og plassere informasjon i dette laget.
Følgende punkter sier noe om hva som kan forventes av en konvertering fra dokumenter uten tagging (listen er ikke komplett):
Det kan være vanskelig for en blind å sjekke om leserekkefølgen er riktig. Hvis dette skal sjekkes er det to teknikker som kan brukes:
PDF filer kan gjøres langt mer tilgjengelige med riktig taging. Tag'ene inneholder informasjon om dokumentstruktur mm. Typiske eksempler er overskrifter, lenker og alternativ tekst til grafikk.
Følgende punkter sier litt om erfaringer med taging av dokumenter:
Vanlige Jaws taster for lesing og navigeringi HTML kan brukes i PDF dokumenter.
Microsoft tilbyr en gratis plug'in for Microsoft Word 2007 for lagring i PDF-format.
Tips 1: Bruk ordentlige stiler for overskrifter.
Tips 2: Alternativ tekst finnes i bildeegenskapene i Størrelse. I kompatibilitetsmodus må du velge "Formater bilde".
Tips 3: sjekk dokumentet i Adobe Reader for elementrekkefølge og evt. tilgjengelighetsproblemer.
Tips noen om siden