Standard teknologi passer ikke alle, og kunnskap om tilpasninger er nødvendig. For PC-brukere med parkinson mangler denne kunnskapen, og derfor gjennomføres det nå to samarbeidende prosjekter for å generere denne kunnskapen.
I prosjektet “Parkinsons IKT-utfordringer” (PIKT) er hovedmålet å undersøke hvilke behov PC-brukere med parkinson har, og hvordan disse kan løses, mens prosjektet “IKT for parkinson’ere” har fokus på å opparbeide og spre slik kunnskap gjennom likemannsarbeid.
Prosjektene er et samarbeid mellom MediaLT, Norges Parkinsonforbund, Høyskolen i Oslo, Nasjonalt kompetansesenter for bevegelsesforstyrrelserm, Mikrodaisy og NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Prosjektene er finansiert med midler fra ITFunk/Forskningsrådet og Helse og Rehabilitering.
27-29 august ble testing av alternativt utstyr utført, der 8 PC-brukere med parkinson prøvde ut ulikt utstyr - noe på prototyp stadiet og noe som standard hyllevare.
Testerne våre kalles “IKT-karer”, og er rekruttert fra hele landet. De har som nevnt selv parkinson, og assisterer andre PC-brukere med samme sykdom. Slik spres kunnskap! Dette kalles "likemannsarbeid" og er en viktig del av prosjektet “IKT for parkinson’ere”.
Noen vanlige symptomer på parkinson er:
Dette er bare noen av de rundt 100 ulike symptomene parkinson kan gi. Ulike symptombilder gir ulike utfordringer i møte med teknologi. PIKT prosjektet jobber nå med å analysere dataene fra testingen, med fokus på problemstillingene:
Klarte vi å løse IKT-karenes utfordringer 27-29 august? ...eller manglet passende utstyr?
Les mer i artikkelen Parkinson & PC: Testing av PC-utstyr.
Tips noen om siden