Blinde kan bruke Linux

Både tekstgrensesnitt og grafisk miljø er langt på vei tilgjengelig for blinde i Linux! I denne artikkelen kan du både se og høre litt om erfaringene fra "Fri programvare prosjektet".

Skrevet av: Morten Tollefsen - 13.03.2008

I denne artikkelen får du en liten introduksjon av to blinde som bruker Linux: Lars Bjørndal og meg selv.

I Fri Programvare" prosjektet er målet å teste tilgjengeligheten i norske linux-distribusjoner og annen fri programvare. Arbeidet er godt i gang, og du er hjertelig velkommen til å bidra med egne erfaringer.

Er tilgjengeligheten i Linux god nok?

Det får du ikke svar på enda!

Det som i alle fall er helt sikkert er at Linux kan brukes av blinde for å få gjort veldig mange ting! Detaljene kartlegges i fri programvare prosjektet, så det er litt for tidlig å si at vi har full oversikt.

Skjermlesere for Windows har utvilsomt bedre funksjonalitet, og de er mer stabile. Den norske syntetiske talen i Linux er heller ikke så fantastisk. Men prislappen på operativsystem, kontorpakke og annen programvare er hyggelig: kr. 0!

Tekst

Linux kan brukes med et rent tekstbasert grensesnitt. For mange synshemmede er dette en stor fordel - selv om det blir en del kommandoer å huske på.

Lars Bjørndal bruker selv Linux, og grunnen er at det er mest effektivt for ham! Nedenfor finner du en lenke med et intervju (tatt på mobiltelefon).

Grafisk brukergrensesnitt

Mange oppfatter kommandoer som kompliserte å huske. Dette er en av grunnene til at grafiske brukergrensesnitt benyttes av de fleste i dag. I Linux finnes det flere grafiske miljøer. De mest brukte heter KDE og GNOME.

For de som trenger punkt eller syntetisk tale er GNOME mest aktuelt. Nedenfor finner du en lenke til en videosnutt av Morten som kjører Gnome med skjermleseren Orca i Linux-distribusjonen Ubuntu. PCen er en rosa, liten, snerten sak som veier 0,9 kg. For de motebevisste kan jeg røpe at PCen selvsagt også kommer i andre farger, men for unge jenter burde rosa være midt i blinken! MediaLT vil snart tilby PCen til en svært rimelig pris - med skjermleser og alt ferdig satt opp (sannsynligvis mellom 2000 og 4000 kr. avhengig av modell etc).

Lyd og video

Nyhetsarkiv

Sorter på tema

Sorter på forfatter