Mine favoritt iPhone-apper 2015

Blinde er like forskjellige som alle andre, eller? I de fleste listene med favoritt-apper for blinde synes jeg det blir veldig fokus på hjelpemiddel-teknologi. Kanskje er det sånn at blinde først og fremst synes smarttelefonen er kjekk for å kompensere for et synstap? Den er jo det, faktisk, men i tillegg har vel blinde mange av de samme ønskene og behovene som folk flest. Min liste inneholder derfor flest vanlige, men nokså tilgjengelige, apper. Jeg har altså lagt vekt på hva jeg bruker iPhonen til, ikke hvilke apper som er spesielt utviklet for synshemmede.

Skrevet av: Morten Tollefsen, 8.1.15

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

1. NRK

Det kunne vært gjort mye for å forbedre NRK-appen, både helt generelt og for VoiceOver spesielt. Appen er med andre ord ikke perfekt. Likevel synes jeg den er veldig nyttig: nyheter, streaming av radio og TV, programoversikt og så videre. Egen fane for «OL 2012» er et eksempel på teit funksjonalitet synes jeg. Det meste er sånn noenlunde bra med VoiceOver, og til tross for at jeg gjerne skulle ønsket meg forbedringer havnet NRK på toppen av min liste. Jeg bruker også både YR og UT appene som NRK med flere står bak.

2. Facebook

For meg har mobilen overtatt for PC når det gjelder bruk av sosiale medier. Heller ikke Facebook er perfekt med VoiceOver. Men det meste funker OK. Jeg er ikke veldig ivrig, men bruker også Messenger-appen (meldinger / chat). Facebook har en app for håndtering av FB-sider. Den heter Pages, og jeg bruker den litt.

3. Navigon

Jeg er litt over middels interessert i GPS. Navigon er appen jeg bruker mest. Den fungerer OK med VoiceOver, men du får ikke noe ut av kartet (f. eks. slik som Apple kart). Noen få funksjoner som Reality scanner fungerer heller ikke. Jeg supplerer Navigon med flere andre GPS-apper. Blindsquare er en av de viktigste.

4. Runtastic

Mosjon er bra, og det finnes drøssevis av apper for alt mulig. Runtastic-pakken er fin, og for tiden er det denne jeg bruker mest. Tilkobling til pulsbelte er viktig for min del. Egentlig kan du sikkert like gjerne velge iRunner, Enomono, RunKeeper eller noe annet. Heller ikke Runtastic er super-optimalt for VoiceOver (blant annet med en del knapper uten alternativ tekst). Det er imidlertid ikke umulig å bruke, og puls, distanse, varighet, antall kcal etc. er det greit å få lest opp.

5. Sonos

Sonos, høyttalere, sub’er, lydplanker og så videre, settes opp med en app. Det er helt konge! Telefonen kan også brukes for å spille av musikk, starte avspilling fra musikk-tjenester, radio, ... Det er rett og slett kjempebra å kunne ha kontroll med et skikkelig lydanlegg. Jeg har et på trimrommet, så der starter jeg opp anlegget før jeg drar i gang Runtastic. Sonos: bare økonomien begrenser innkjøp av mer utstyr til andre rom!

6. MBraille

Da MBraille kom var det en åpenbaring. Det går lynkjapt å skrive punktskrift sammenliknet med å bruke det vanlige skjermtastaturet. Etter at diktering kom bruker jeg MBraille mindre. Likevel er appen fortsatt selvskreven på min favoritt-liste.

7. Engelsk-Norsk ordbok

Jeg både skriver og leser mye på engelsk. Ordboka er viktig for meg, og selvsagt har jeg den store utgaven. Bruker også norsk-ordboka en del, og en gang i mellom tysk-norsk. Ordbøkene fungerer begge veier, og det er enkelt å velge språk.

8. Mobilbank

PC er nok mer effektivt enn mobilen for en del bank-greier. Scandiabanken har imidlertid en ganske fin app, og den starter jeg ganske ofte. Sjekking av saldo etc. er helt uproblematisk. Betalinger fungerer ganske brukbart det også.

9. Dropbox

Det å ha tilgang til filer både fra PC og telefon er viktig for meg. Har brukt Dropbox siden tjenesten ble lansert. Mulig denne appen burde ha stått på toppen av lista? Kanskje, men alt blir jo en vane, og Dropbox har blitt akkurat det.

10. Lydhør

Bøker er veldig viktig for meg. Jeg leser mye, og dessverre må jeg forholde meg til mange apper: Bookshare, DreamReader, Kindle, ... Lydhør er ikke den beste appen av disse, men i alle fall for lystlesing er det NLB som har flest av de bøkene jeg vil lese. Derfor er Lydhør på lista. Mobilen har fungert mye bedre til lesing av lydbøker enn det jeg trodde for noen år siden. Håper at det en eller annen gang i framtiden blir mulig å få en app som kan lese alt! Selv for meg som er en ganske flink bruker er det dritt å ha ulike leseprogrammer.