Dato: 23.11.2000
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/
En av de mest hyggelige arbeidsoppgavene jeg har hatt som programmerer er å lage Pekebok-programmet. Responsen vi har fått i forbindelse med bøkene har vært helt spesiell! De elektroniske pekebøkene ble opprinnelig laget for synshemmede voksne med seende barn, men det viste seg raskt at bøkene hadde et mye bredere bruksområde. Bøkene benyttes i dag av synshemmede og mennesker uten funksjonshemninger, men også av mennesker med Downs syndrom og andre funksjonshemmede. Vi tror selv dette skyldes at bøkene er enkle å bruke, men at innholdet kan benyttes på mange måter, avhengig av alder, forutsetninger og den enkeltes behov.
Bøkene kan brukes av både voksne og barn, men innholdet er naturligvis ment for de yngste. Bøkene fungerer bra med tekniske hjelpemidler. Det du trenger er: Windows 95/98/NT, CD-spiller og lydkort.
Pekebøkene ble produsert i to prosjekter: Martine og SVEIP, begge prosjektene ble støttet av Helse og rehabillitering. Faktisk har det vært ganske mye jobb. For meg fikk hele arbeidet en ekstra dimensjon da en mor kontaktet oss. Hun hadde en sønn med Downs syndrom, og han begynte å snakke da de startet med å bruke pekebøkene. En blind dame (man skal jo ikke snakke om damers alder) forteller at hun har fått kontakt med flere "barn i nærmiljøet" etter at hun fikk bøkene, og nå får hun hjelp blant annet til å handle. Når jeg skriver dette virker det nesten litt galt, men faktisk er slike tilbakemeldinger veldig inspirerende! Også fra synshemmede og seende barn har vi fått mange tilbakemeldinger, og forr oss er det veldig overraskende at så ulike "grupper" kan ha glede av de samme bøkene! Hovedgrunnen må være, slik jeg ser det, at vi har fokusert mye på innhold og enkel bruk, men mindre på fancy innpakking og kule effekter. Dette er bøker, ikke dataspill eller multimedia i verste ingeniør-stil! PC'en skal brukes som et supplement til vanlig litteratur, det har vært vår filosofi fra starten av!
Pekebøkene selges vanligvis av et firma på Hønefoss som heter Mikro Daisy.
Vi vil gjerne tilby en julepakke med alle pekebøkene til enkeltpersoner med funksjonshemninger (eller funksjonshemmede barn). Dette tilbudet er mulig pga. flere støttespillere, og tilsvarer ikke våre egne produksjonskostnader. Imidlertid setter vi pris på at bøkene blir spredt, og vi håper derfor at noen kunne tenke seg pakken som et julegavealternativ. Pakken inneholder:
Prisen for hele pakken er kr. 650! Vi presiserer imidlertid at dette kun gjelder for enkeltpersoner.
Send epost til: magne@medialt.no,
Eller ring: 63 99 58 96
MediaLT har oversatt LpPlayer, et program for å lese DAISY 2.0 bøker til norsk. Programmet brukes på en vanlig PC. Det er enkelt å navigere i bøkene, og man kan gjøre notater - som tekst eller innlest tale. I DAISY-bøker som inneholder tekst/bilder kan innholdet vises synkronisert med innlest tale! Vi tilbyr programmet nå til kr. 450 inkl. mva. Tilbudet gjelder kun ut år 2000.
Programmene for å lage DAISY-bøker kalles LpStudio. Det finnes tre utgaver: LpStudio, LpStudio Plus og LpStudio Pro. MediaLT har blitt spurt om hva som er forskjellen på disse produktene, og vi har derfor lagt ut en oversikt: http://www.medialt.no/katalog\programvare\lpstudiofunk.htm.
Det finnes mange analoge lydbøker, og det er viktig at disse konverteres til DAISY på en effektiv måte. Labyrinten Data AB har laget et system for bokkonvertering. Systemet heter TIPS, og brukes blant annet av TPB og NLB. Vi har lagt ut en artikkel som gir en beskrivelse av TIPS, og det utstyret som trengs: http://www.medialt.no/datakortet/daisy/tips_tpb.htm
Huseby kompetansesenter er i full gang med produksjon av DAISY-bøker. Hovedfokus er selvsagt bøker til grunnskole og videregående skole, men også deler av datakortet tilrettelegges. Foreløpig er modul 1, "Generell IT-kunnskap" ferdig i fulltekst DAISY. Boka kan bestilles hos Ole Bjørn Lier.
De fleste bøkene vil sannsynligvis ikke lages som fulltekst DAISY, men som lydbøker. Huseby har alt erfaring med slik produksjon, og en liste med aktuelle titler (grunnskole, videregående) kan bestilles fra Ole Bjørn.
På Huseby's fagdag, 27.11.99, orienterte Huseby om sin satsing på DAISY, og hvilke muligheter det nye formatet byr på. Tor Ulland viste blant annet funksjonaliteten i LpPlayer, som er et Windows-program for avspilling av bøker. Programmet kan fremdeles forbedres, men fungerer rimelig bra. Man kan legge inn både tekstnotater og lese inn kommentarer, det er mulig å søke i bøkene, og navigeringen er svært mye bedre enn i kasettbaserte lydbøker. MediaLT samler alle kommentarer ang. LpPlayer, og disse vil bli videresendt til produsenten (Labyrinten Data AB). Programmet koster 450 kr. og kan evt. bestilles hos MediaLT (oppdateringer er gratis i et år).
Også Tambartun kompetansesenter ønsker å starte med produksjon av DAISY-bøker. For tiden innredes studioer, og produksjonsverktøyene er i ferd med å bli installert. Tambartun skal blant annet produsere en av bøkene i MediaLTs datakort-prosjekt.
I forrige utgave av nyhetsbrevet skrev vi om prosjektet "Et lekbetont møte med PC og tekniske hjelpemidler". Arbeidet med et nytt program er i full gang, og faktisk tror vi at dette kan bli noe for både barn, voksne og familier.
Vi lager nå et program for å vise spørrebøker. I bøkene kan man legge inn spørsmål i ulike emner, og spørsmålene kan være av forskjellig type (ja/nei, 3 alternativer osv. osv.). Den første boka vil inneholde ca. 1000 spørsmål.
For å kunne bruke spørrebøkene må du ha PC, Windows 95/98/NT/2000, CD-ROM og lydkort.
Det aller viktigste for oss med spørrebøkene er at de skal fungere som god underholdning! Når dette er sagt, er det også lagt ned en god del tankevirksomhet i forhold til den pedagogiske delen. Vi håper at bøkene kan lære barn og nye Windows-brukere flere viktige Windows-elementer (kontroller): tekstbokser, knapper, alternativbokser osv. osv.
Tirsdag 21. november var en spennende dag for MediaLT. Denne dagen ble det offentliggjort hvilke prosjekter som fikk støtte av Helse og rehabillitering i 2001. Vi får fortsette med prosjektet, og støtten for 2001 er kr. 500.000. Dette høres kanskje ut som en stor pengesum? Ja, det er mye penger! Desverre rekker det ikke så langt likevel hvis man skal leie inn f.eks. programmerere - de koster gjerne 1000 kr./t. 500.000 er ca. 1/3 av søknadssummen, og vi må derfor prioritere bort noen av aktivitetene (særlig de som har med forskning å gjøre). Vi kommer til å prioritere produktutviklingen, altså det som barna har mest direkte glede av.
En av aktivitetene som står på programmet neste år er å oversette en serie med amerikanske lydspill. Dette blir ordentlig bra, tror vi! Jeg røper ikke mer foreløpig!
Denne artikkelen er en liten meningsytring fra min forrige jobb. Muligens skal artikkelen publiseres i et datablad etter hvert, men foreløpig er den "eksklusiv" for dere som mottar nyhetsbrevet.
Skrevet av: Morten Tollefsen
Epost: morten@medialt.no
Dato:
19.10.00
Det går tregt i dag! Jeg tror faktisk det er verre enn
vanlig! Hører på radioen at det har vært et uhell akkurat der jeg pleier å
kjøre. Nesten hver eneste dag er det et eller annet! Lurer på om sjåførene
har kjøpt lappen på postordre? Uansett, jeg kommer fram til jobben etter
hvert.
Vell fremme setter jeg meg foran PC’en, har faktisk tenkt til å sitte der hele dagen - som vanlig. Arbeidsdagen begynner usedvanlig bra. En av de snille kollegaene mine spør om jeg har lyst på kaffe. Et retorisk spørsmål: Svaret er selvsagt ja. Kafffen blir servert på plass, så jeg sitter pal og leser mailen som har havnet i innkurven siden i går.
RRRRRR! Telefonen ringer. fillern tenker jeg. Den er intern! ”IT-seksjonen”, jeg prøver å høres både opplagt og imøtekommende ut på en gang! ”Skriveren i sjette etasje virker ikke”, sier en gretten, for å si det rett ut litt hurpete, kjærring. ”Hva er det som ikke virker”, kvitrer jeg med min opplagte, imøtekommende stemme. ”Skriveren i sjette etasje virker ikke”! ”OK” svarer jeg, ”men kan du si litt mer om hva som ikke virker”. ”Nå orker jeg ikke mer, det er aldri noe hjelp å få fra dere”, knurrer dama og røret slenges på. Jeg traver opp i sjette for å ta en titt på skriveren. Humøret er synkende, men jeg rekker tilbake på plass før kaffen er kald – skriveren var nemlig ikke slått på.
RRRRRR! Telefonen ringer. fillern tenker jeg, den er intern! ”IT-seksjonen”, jeg prøver å høres både opplagt og imøtekommende ut på en gang! ”Data’n er ødelagt”, hører jeg at mannen sier. ”Ødelagt, hva mener du”, svarer jeg. ”Når jeg skriver kommer bokstavene oppå det som står på arket fra før”, forklares det fra andre enden. ”Hmmm, kan du prøve å trykke på insert-knappen”. ”Insert-knappen, hva er det?” Jeg forklarer hvor han kan finne knappen, og problemet løser seg.
RRRRRR! Telefonen ringer. Fillern tenker jeg. Den er intern! ”IT-seksjonen”, jeg prøver å høres både opplagt og imøtekommende ut på en gang! ”Datamaskinen min er borte!” ”Er den borte, har det vært inbrudd”, spør jeg. ”Jeg mener den skjermen med tastatur som pleier å stå på data’n”. ”Ja ha, Min Datamaskin?”.
Det går slag i slag, og den opplagte, imøtekommende stemmen min blir trett og lite sprudlende. Jeg har jo masse som skal gjøres, ordentlig IT-seksjonsting. Kan ikke alle disse menneskene ringe vakttelefonen? Det pleier jeg å spørre om, særlig på slutten av dagen, men svaret er at ”der er det alltid opptatt”.
Ikke kan folk kjøre bil, og ikke kan de bruke en PC, tenker jeg når jeg pakker sekken og reiser hjem. Skulle tro at mange hadde hatt nytte av å ”ta lappen”, enten for første gang eller som en repetisjonsøvelse; Lappen for bil og for PC. PC-lappen heter forresten Datakortet, og burde vært obligatorisk på mange arbeidsplasser, f.eks. på min!
Datakortet er et internasjonalt kompetansebevis basert på et europeisk, leverandøruavhengig referansenivå. Bak Datakortet står selskapet Datakortet a.s, som igjen er en del av den europeiske hovedorganisasjonen European Computer Driving Licence (ECDL). Kjøretillatelsen for praktisk datamaskinbruk er i ferd med å spre seg utenfor Europa, så etter hvert blir det et internasjonal sertifikat. Skal man ta hele ”lappen”, må man bestå tester i 7 moduler: generell IT-kunnskap, operativsystem, tekstbehandling, regneark, database, presentasjon og Internett.
Som en traust sliter i en IT-seksjon, ser jeg i alle fall nytten av Datakortet, enten nå bedriften bruker programvare fra Lotus eller Microsoft. Det ligger nokså mye omtanke bak fagplanen, og slik jeg ser det er Datakortet en nyttig og fornuftig grunnkompetanse for praktisk PC bruk.
I Italia skal man ha Datakortet hvis man vil bli ansatt i det offentlige. Lurer på hvor mye et slikt krav ville spart oss for, her i landet? Jeg ville helt sikkert fått mer tid i IT-seksjonen, i alle fall!
Joda, jeg har litt tro på å kreve at alle i en bedrift skal ta Datakortet. Klart det er viktigere med førerkort for lastebil- og taxisjåfører, men hvis PC (noen få har kanskje hørt om noe rart som heter Mac også) er et viktig arbeidsredskap, da....
Tenk om du måtte bestå en PC-eksamen for å få beholde jobben din, eller for å få deg høvelig arbeid. Klarer du ikke å ta Datakortet, så finn deg noe annet å gjøre enn å sitte foran en dataskjerm. Å – så deilig det ville blitt for IT-seksjonene da! Enda viktigere, så mye bedre det ville blitt for hver enkelt PC-bruker.
Hva med funksjonshemmede? Egentlig ikke så viktig. De har jo trygd! Jeg fleiper, selvsagt! Faktisk er jeg selv blind, og derfor er det viktig for meg å gjøre Datakortet (og andre opplæringstilbud) tilgjengelig for mennesker med ulike forutsetninger og behov. Særlig hvis Datakortet blir en forutsetning eller et viktig kriterie i forbindelse med ansettelser, må man sørge for at alle har reelle muligheter til å ta testene.
- Det er helt maktpåliggende å få hevet datakompetansen i Norge. Dette er derfor hovedmålsetningen med Datakortet. For oss er det viktig at alle kan få ta del i denne kompetansehevningen, og vi er således villige til å strekke oss langt, for ikke å stenge noen ute, sier adm. dir. i Datakortet A.S Bernt Nilsen.
Nilsen mener alvor, og det er nedsatt en nasjonal gruppe bestående av flere kompetansemiljøer for å se på hva som kreves for å gjøre sertifiseringsordningen tilgjengelig for alle. Videre er det også en gruppe som jobber med saken på europeisk basis.
-
Vi ønsker å samarbeide med kompetansemiljøene om gjennomføringen av
Datakort-prosjektet, fordi det er vårt mål at alle skal ha muligheten til å
bli en del av informasjonssamfunnet. Dersom ikke Datakortet er tilgjengelig for
en person, er det ikke hennes/hans problem, men vårt problem, kommenterer
Nilsen.
Testordningen er en av tingene man må gå gjennom. Selve opplæringen er også viktig. Det hjelper ikke blinde meg at bokhandelen oversvømmes av flotte IT-bøker. Tilrettelegging av læremateriell er derfor også viktig, for blinde, dyslektikere, bevegelseshemmede og ...
Datakortet er flott! Det bør være et kompetansebevis for nødvendig og praktisk PC-bruk, og alle skal ha tilgang til læremateriell og sertifiseringsordning. Ta gjerne en titt på www.medialt.no hvis du vil vite litt om et tilretteleggingsprosjekt (for synshemmede).
Hjemme fra jobb, middagen er fortært, og bikja luftet for kvelden. Jeg kommer meg til slutt i seng, etter å ha sjekket eposten – selvsagt, drar dyna helt opp til haka og sovner; RRRRRR! telefonen riner. Fillern tenker jeg. Den er intern! ”IT-seksjonen”, jeg prøver å høres både opplagt og imøtekommende ut på en gang! Innerst inne skjønner jeg at det er en drøm, men jeg burde jo frømme om en telefon som ikke ringer! Hva skal jeg gjøre, da, hvis ingen ringer altså? Sove godt!
Vær vennlig å gi oss beskjed hvis du ikke ønsker å motta dette nyhetsbrevet! Hverken vi eller du er tjent med at noen mottar epost de ikke ønsker. Vi er imidlertid veldig takknemmlige hvis du tipser andre om nyhetsbrevet dersom du vet om noen som kan være interesserte.
Hvis du vil melde deg på eller av listen som mottar nyhetsbrevet kan du ringe eller sende epost, adresse/telefon står øverst i brevet.
Tips noen om siden