Nyhetsbrev nr. 23 fra MediaLT

Dato: 07.07.2011

Sommerhilsen

En ting er sikkert: tiden flyr! Det er nå over et år siden forrige ordentlige nyhetsbrev. Vi har sendt ut litt flere korte meldinger om kurs, arrangementer osv, og det skal vi fortsette med.

Nå vil vi imidlertid informere litt om hva som skjer hos oss. Det er ganske mye, og alt er nok ikke interessant for alle. For at ikke nyhetsbrevet skal bli så langt er det en del lenker til mer info.

Vi i MediaLT ønsker alle en riktig god sommer! Det er noen hos oss i hele sommer, så ikke nøl med å ta kontakt!


Nettsider og universell utforming

I det siste året har vi hjulpet mange med å få mer tilgjengelige intranett og internett løsninger. Noen av de vi har jobbet med er NLB, NHF, ULOBA, Østfold fylkeskommune, Trafikanten, ... Faktisk umulig å nevne alle, men som dere skjønner er det helt ulike nettsteder med helt ulik kompleksitet. Spesielt en del intranett-løsninger er ganske utfordrende, men veldig spennende. MediaLT deltar i flere utviklingsprosjekter for å ivareta tilgjengelighet/universell utforming. Vi tilbyr også gjennomgang av eksisterende nettsider. Da lager vi en rapport som dokumenterer evt. problemer, men det viktigste er likevel at vi foreslår hvordan tilgjengeligheten kan bedres! Trenger du hjelp med hvordan nettsider kan gjøres best mulig for flest mulig er MediaLT sannsynligvis det miljøet i Norge som vet mest om hva som skal til i praksis!

Vi har nå også etablert et brukertest-team med ca. 50 funksjonshemmede. Vi håper mange vil bruke teamet for å få kunnskap om hvordan nettsidene fungerer for mennesker som bruker skjermleser, skjermforstørrer, talegjenkjenning, spesielle pekeenheter osv. Det er mulig, og faktisk skal det som regel ikke mye til heller, å lage nettsider som fungerer supert for de aller fleste!

Noen lenker:


Taleteknologi

Resultatene fra forskningsprosjektet SMUDI (Stemmestyring i multimodal dialog) begynner nå å materialisere seg. Er du interessert i talestyring eller talesyntese har vi flere spennende nyheter.

VOMOTE: Dette er et system som gjør at du kan styre PCen med stemmen. Du gir vanlige norske kommandoer av typen: merk avsnitt, send epost, åpne Microsoft Word ... Du kan stave, men foreløpig ikke diktere løpende tekst. VOMOTE kan brukes sammen med Tekstpilot for å øke skrivehastigheten. Talegjenkjenning kan naturligvis kombineres med bruk av mus eller tastatur.

Spørreundersøkelse: Vi arrangerer nå en liten spørreundersøkelse om talegjenkjenning (se lenke nedenfor). Ta deg tid til å svare, enten du har prøvd talegjenkjenning eller ikke. Vi trekker ut 5 vinnere som får flaxlodd.

Stemmestyring av yr.no: Vi har laget en løsning der du kan få værmelding fra yr. Du kan benytte mus, tastatur eller stemmen. Værmeldingene kan leses på skjerm eller leses opp med syntetisk tale. Vi trenger noen som har lyst til å teste (se lenke nedenfor).

Seminar om norsk taleteknologi: Vi jobber nå for å sette sammen et seminar om norsk taleteknologi. Sett av datoen 9. november, for dette kan bli veldig spennende! Vi sender ut mer detaljert informasjon på nyhetsbrevet, og naturligvis legges program og detaljert informasjon på medialt.no.

Syntetisk barnestemme: Barn som bruker talesyntese for å snakke må i dag bruke en voksenstemme. Dette er ikke bra! I samarbeid med firmaet Lingit forsøker vi nå å få til et prosjekt der målet er å lage en syntetisk barnestemme. Kanskje også synshemmede barn vil foretrekke en barnestemme? Det vet vi ikke, men vi tror kanskje det.

Lenker til litt av hvert:


Office 2007/2010

Overgangen til Office 2007/2010 har vært ganske vrien for mange. Menyene er borte, og spesielt for synshemmede kan så store endringer i programvaren være vanskelig. Også for MediaLT har overgangen vært krevende, men nå er både kurstilbud og læremateriell på plass. MediaLT tilbyr kurs i alle Office-programmer: Word, Excel, PowerPoint, Access og Outlook.

Noen tror at vi kun underviser eksperter. Dette er selvsagt helt feil! Tvert i mot er det sjelden ekspertene kommer til oss. MediaLT har et undervisningsopplegg som passer for alle, og vi er stolte av å kunne tilby et så proffesjonelt opplegg. Alle elevene våre får lærebøker med fremgangsmåter som egner seg for alle. Dette betyr blant annet at alt kan gjøres uten mus. Læremateriellet er et tilbud kun til våre elever.

Noen ønsker å ta hele eller deler av Datakortet. Dette er selvsagt mulig, og noen synshemmede har til og med tatt ekspertmodulene. For andre trengs ikke tester og kompetansebevis, men det å kunne bruke Office-programmene er viktig både i arbeidslivet, som student, i organisasjonsarbeid og til ulike private gjøremål.

I tillegg til Office kan MediaLT blant annet tilby kurs i lydredigering (SoundForge), DAISY-produksjon, utvikling av web-sider mm.


Nettborger

Nettborger er et forskningsprosjekt som ledes av MediaLT. Prosjektet omhandler bruk av sosiale medier for funksjonshemmede. Noen husker kanskje en spørreundersøkelse om dette temaet. Svarene ga oss mye mer informasjon enn vi hadde våget å håpe på, og en oppsummering av tilbakemeldingene er laget. Som vi vet er ikke Facebook, Twitter og andre nettbaserte medier universelt utformet, og hvilke problemer dette medfører kom tydelig frem i svarene. Det som også kom frem var at mange funksjonshemmede bruker mediene for å redusere konsekvensene av en funksjonshemning. I rapporten brukes ordet "merverdi" om dette, og vi synes det hadde vært spennende å finne ut mer om dette. Spørreundersøkelsen var nok primært ment for å avdekke problemer, og dette med merverdi kom som et veldig fint tillegg. Tusen takk til alle som deltok i undersøkelsen! Blir det en ny undersøkelse er vi taknemmlige hvis du tar deg tid til enda noen spørsmål!

Nå jobbes det med å lage et eget Facebook program. Det likner litt på m.facebook.com, men målet vårt er selvsagt at det skal bli bedre. Det skal f. eks være mulig å bruke programmet kun med leselist, og derfor blir navnet braillebook. Braillebook eies av foreningen LSHDB. Er du venn med noen av oss i MediaLT på Facebook har du kanskje alt sett at noen meldinger kommer fra braillebook! Dette er altså ikke et nytt sosialt nettverk, men et alternativt brukergrensesnitt til Facebook.

Til høsten skal vi gjennomføre tester både med braillebook og en karriereveileder utviklet for Østfold fylkeskommune. Fylkeskommunen er veldig opptatt av at også funksjonshemmede skal få fullt utbytte av karriereveilederen, og derfor er det viktig at spesielt ungdommer er positive til å bli med på testing.

De som er interesserte i å teste braillebook og/eller karriereveilederen kan ta kontakt med:

Morten Tollefsen
morten@medialt.no
tlf: 908 99 305

Her finner du mer informasjon om/fra Nettborger-prosjektet:


Synstolking

Det har kommet mange filmer med synstolking i det siste året. Filmer med synstolking (forklaring av levende bilder) kan kjøpes hvor som helst. Du velger et eget lydspor. Vi forsøker å lage lydsporet slik at lydbildet i filmen ikke ødelegges. For oss er det både ønskelig og nyttig dersom du gir oss tilbakemeldinger på synstolkingen, så ikke nøl med å ta kontakt hvis du har noe på hjertet!

Vil du finne lister over hvilke filmer som har synstolking kan du sjekke følgende nettside: synstolking.no

Du kan også få kjøpt filmene hos MediaLT, men vi kan ikke garantere at prisene alltid er billigere enn i nettbutikker etc. Noen ganger setter vi sammen tilbudspakker med flere filmer. Hvis du er interessert i synstolket film anbefaler vi deg å følge med på nettsiden over.

MediaLT har kapasitet til å synstolke mange flere filmer! Problemet er finansiering, og vi håper derfor noen kan sponse en film! Hjelp oss gjerne med å finne noen som kan tenke seg å finansiere en eller flere filmer! Synstolking er viktig, og målet må være at alle norske filmer inneholder et ekstra lydspor slik at også synshemmede kan få glede av filmen!


Nytt kurs universell utforming og hjelpemiddelteknologi

Kurset universell utforming og hjelpemiddelteknologi har blitt veldig godt mottatt, og vi har derfor satt opp et nytt kurs denne høsten.

Det legges stor vekt på at kursdeltakerne skal få praktisk forståelse av hva det vil si å være funksjonshemmet og bruke IKT. Vi mener denne forståelsen er helt nødvendig, dersom universell utforming skal få gjennomslag. Kurset består av en to dagers samling, der det vil bli gitt en praktisk innføring i hvordan funksjonshemmede bruker IKT. I tillegg er det online-forelesninger.

Antall plasser på dette kurset er begrenset, så meld deg på raskest mulig!


Bhutan

En av visjonene da vi startet MediaLT var å kunne gi funksjonshemmede i andre deler av verden de samme teknologiske mulighetene som oss her i vesten. For å kunne få til dette, formulerte vi en strategi for hvordan bistand burde drives. Vi utarbeidet en to stegs strategi. Vi ville først overføre vår kompetanse til en ressursgruppe i bistandslandet. deretter mente vi at ressursgrupen hadde bedre forutsetninger enn oss selv for å spre denne kompetansen internt i eget land.

Bistandsprosjektet i Bhutan avsluttes den 31. desember 2011. Derfor reiste Nils Magnar Sture fra Normisjon, Einar Kippenes (bistandsrådgiver) og Magne Lunde til Bhutan for å evaluere prosjektet. Både Einar og Nils er tidligere misjonærer. Einar startet blindeskolen i Bhutan og Nils var aktiv i helsearbeidet. Nils var blant annet med på å nesten utrydde sykdommen spedalskhet.

Evalueringen av bistandsprosjektet i Bhutan viser med all tydlighet at MediaLTs strategi for denne typen prosjekter har fungert veldig bra. Derfor håper vi nå på også å få testet ut denne strategien i andre utviklingsland. Det å etablere bistandsprosjekter er imidlertid ganske tungt. Har du gode ideer til hvordan vi kan gjøre dette er det fint om du tar kontakt. I Bhutan ønsker vi å fortsette med å gi undervisning og utstyr, og i dette prosjektet er det også mulig for firmaer eller enkeltpersoner å gi gaver.

Her finner du flere artikler på nettet:


Taktile kart

MediaLT laget et taktilt verdensatlas i 2006. Kart legges på en plate som er koblet til PC. Når du trykker på byer, elver, havområder osv. hører du hva som er under fingeren. Denne måten å bruke kart på er veldig enkel, og det er mulig å få inn flere detaljer enn i vanlige taktile kart med punktskrift.

Nå samarbeider MediaLT med Norges blindeforbund om å lage flere kart. Vi skal lage mer detaljerte kart over Norden. I tillegg skal vi velge ut noen nærområder (f. eks området rundt Sporveisgta. 10).

Taktile kart er veldig nyttige, og vi kan også lage slike kart på bestilling. Ønsker du å ha et kart over lokalene dine, eller kanskje et fellesområde der du også synes blinde skal få mulighet til å bli kjent? Ta i så fall kontakt med oss!

Her finner du mer informasjon:


Web: medialt.no

Epost: info@medialt.no

Telefon: 21 53 80 10

Av/påmelding til nyhetsbrevet