Nyhetsbrev nr. 18 fra MediaLT

Dato: 21.12.2007
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/
Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://www.medialt.no/index.asp?pageId=33

Innhold


Ny ansatt i MediaLT

Endelig har vi fått en dame til i staben!

Miriam Nes har jobbet hos oss tidligere: i forprosjektet STEMINT. Hun tok også master-oppgave knyttet til DAISY-prosjektet.

I løpet av høsten ble det krystallklart at vi måtte ansette en ny medarbeider. Etter at Miriam avsluttet studiene fikk hun selvsagt jobb, så vi  var veldig langt fra sikre på at hun ville "bytte beite". Men det ville hun, og nå er Miriam en del av MediaLT. Det er vi skikkelig glade for, og vi håper at hun skal trives godt hos oss:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=191


Tilgjengelighet i "fri programvare"

Rett etter nyttår starter vi i MediaLT et prosjekt som går på tilgjengelighet i fri programvare. Fri programvare betyr at du ikke betaler for å bruke programvaren, og at kildekoden kan modifiseres, videreutvikles osv. Linux og et sett med vanlige programmer, f.eks. open office vil være viktige deler i prosjektet. Hjelpemiddelteknologi som skjermlesere, syntetisk tale, forstørringsprogrammer osv. vil naturligvis også være veldig viktig i dette prosjektet.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har noe å bidra med i prosjektet: erfaringer, nyttige tips, ønsker å være med på testing etc.

Over nyttår skal vi også gå i dybden på to viktige filformater: ODF og Open XML. Muligens blir dette kryptisk for mange, men filformater er viktige for oss alle! Staten skal f.eks. gjøre valg mht. hvilke lagringsformater som skal brukes. Dette kan foreløpig se ut til å bli PDF og ODF, og dette er kanskje ikke så bra for synshemmede og andre som trenger tilgjengelighetsalternativer for å kunne bruke elektroniske dokumenter på en fornuftig måte.


Oppholdet for bhutaneserne ble en stor suksess

De kunne lite data da de kom, de fem lærerne fra Bhutan. Da de dro kunne de mer data enn mange nordmenn. Et halvt år var de hos MediaLT, og dette halvåret ble utnyttet maksimalt! Undervisning på dagtid og egentrening til langt på natt ga resultater! Alle besto datakortet, lærte masse om hjelpemidler, lærte om web-design og mye mer!

MediaLT har i oppgave å følge opp etableringen av et IT-senter i Bhutan. Arbeidet vil ta mange år, men starten har vært vellykket!

Bhutaneserne lærte mye data. De hadde også mye å lære bort: om drømmer og visjoner, om å være nyskjerrige, om å bry seg dypt og ekte om andre mennesker og mye, mye mer! Vi i MediaLT har fått venner for livet, og for oss har dette prosjektet vært noe helt ekstra! Det gjør det rett og slett meningsfyllt å jobbe, for det er mye sannhet i det kjente ordtaket "Det å glede en annen er den eneste glede". Og glede har det vært å få hjelpe menneskene fra det lille fjellandet, men kanskje har vi fått mer fra dem enn de fra oss. Her kan du lese litt om det de sa da de dro, og det er vel den absolutt mest oppmuntrende responsen vi i MediaLT har fått noen gang:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=186

Mange av dere har møtt bhutaneserne. Vi i MediaLT må få komme med en opprinnelig takk til alle som har tatt i mot oss på ekskusjonsturer: leverandører av datatekniske hjelpemidler, Beitostølen helsesportsenter, kompetansesentra, Microsoft, Norges blindeforbund, NLB, ... Tusen, tusen takk til dere og alle andre som har stillt opp. En person må vi få lov til å trekke frem: Einar Kippenes! Du er gull du, Einar!


SMUDI er godkjent og nå blir det satsing på stemmestyring

SMUDI står for "Stemmestyring i MUltimodal Dialog". Høres nok kryptisk ut for mange, men målet er å utvikle teknologi som skal gjøre det enklere å bruke datateknologi.

Norges forskningsråd godkjente SMUDI-prosjektet i høst, og vi er så smått i gang med et fireårig prosjekt. I prosjektet skal vi lage ulike produkter for stemmestyring. Kanskje ikke norsk diktering, men umulig er det heller ikke.

Er du interessert i stemmestyring bør du absolutt følge med på nettsiden:
http://www.smudi.no/

Vi kommer garantert også tilbake med mer informasjon i nyhetsbrevet.


Norges første film med synstolking er snart i butikkhyllene

I Lydtekst-prosjektet som støttes av Helse- og rehabilitering har vi jobbet med å få teksting ut som lyd. Dette er nå på plass på Orion web-boks (eller på PC dersom noen heller vil bruke datamaskinen).

I dette prosjektet har vi også utdannet Norges første synstolker. De får opplæring i å tolke levende bilder - og nå er det aller første resultatet et faktum! Den norske filmen "Tatt av kvinnen" kommer med et eget lydspor med synstolking. Dette sporet ligger på den helt vanlige filmen som selges i butikkene (kommer i januar 2008):
http://medialt.no/?pageId=154&subId=188


Web-sider blir bedre

Det er gledelig, veldig gledelig: tilgjengelighet til web-sider og nettbaserte tjenester begynner å bli tatt seriøst.

MediaLT har mye å gjøre med nettsider for tiden, både i små utviklingsprosjekter og som partner i etableringen av større nettsteder. Her kan vi kun nevne et par eksempler, men dette er til gjengjeld saker vi er oppriktig stolte av!

ønskebok.no: Dette er en helt annerledes søketjeneste for bøker. Er du glad i bøker er dette en tjeneste vi anbefaler på det aller, aller varmeste! Du søker på om bøkene skal inneholde mye eller lite vold, mye eller lite seks, være alvårlige eller glade, ... Når du har angitt kriteriene får du forslag til bøker, og du kan låne dem fra biblioteket (også NLB). Bøker, film og lydbøker er registrerte i basen. Les mer her:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=185
eller prøv:
http://www.ønskebok.no/

Et annet spennende prosjekt kan du prøve i januar. Finansportalen.no er et tilbud om å få informasjon om bank, forsikring mm. Noen av "kalkulatorene" er ganske spenstige saker, men dette skal kunne brukes av mange - også blinde og sterkt svaksynte. Vi tror at dette er et av verdens første nettsteder med virkelig god tilgjengelighet for avanserte nett-tjenester. Når dette skrives er vi likevel ikke helt i mål: det jobbes rett og slett døgnet rundt nå, frem til landseringen!

Bruk oss gjerne for å gi råd om hvordan nettsider kan gjøres tilgjengelige, til utvikling av nye tjenester, ... Vi vil selvsagt ha mange oppdrag, men vi har også en visjon om å gjøre web til et universelt medium!


DAISY mytt

Husk å sjekke om det finnes oppdateringer til spilleren din på www.daisyklubben.no. Vi i Blindes Produkter og MediaLT vet desverre ikke hvem som har hvilke spillere, og derfor kan vi ikke gi deg beskjed. Vi tilbyr imidlertid et eget DAISY-nyhetsbrev. Der informerer vi om nye ting.

Det har kommet et spesielt lokk til Poesi. Lokket kan legges over tastene slik at kun de aller viktigste kan trykkes på. Vi tror at lokket kan være til god hjelp for de som sliter med taster, så ta gjerne kontakt dersom du eller noen du vet om trenger et slikt lokk.

Microsoft kommer snart med en plug-inn til word for å lage DAISY XML. Dette betyr ikke DAISY-bok, men vi mener likevel at dette er et viktig skritt for å spre "verdens mest universelle bokformat":
http://medialt.no/?pageId=154&subId=197
Mange lurer på om de kan høre lydbøker på mobilen:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=195


Eurochance 2

MediaLT var en av partnerne i EU-prosjektet eurochance. Der ble det utviklet online språkkurs for synshemmede i engelsk og tysk. Nå skal kurstilbudet videreutvikles:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=189

Ressursnettverket Universell IKT

Norges forskningsråd har etablert en ordning som kalles ressursnettverk. MediaLT har fått oppgaven med å lede et av disse nettverkene: Universell IKT. Vi tror at dette er et viktig nettverk: både for å etablere gode FoU-prosjekter og for å skape en felles forståelse for hva universell utforming faktisk skal bety på teknologiområdet:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=168

Universell IKT har alt arrangert et vellykket fagseminar:
http://medialt.no/?pageId=154&subId=183

Se gjerne også på prosjektsiden der du kan melde deg på et nyhetsbrev mm:

http://www.universellikt.no/


Vær vennlig å gi oss beskjed hvis du ikke vil motta dette nyhetsbrevet! Verken vi eller du er tjent med at noen mottar e-post de ikke ønsker. Vi er imidlertid veldig takknemmelige hvis du tipser andre om nyhetsbrevet dersom du vet om noen som kan være interesserte.

Hvis du vil melde deg på eller av listen som mottar nyhetsbrevet kan du ringe eller sende e-post, adresse/telefon står øverst i brevet.