Og hvis nesa di er lang, kan du bruke'n som pekestang

Annenhver solgte telefon i Norge i 2010 var "smart". Nå får du vel knapt kjøpt noe annet (bortsett fra enkelte telefoner som skal være så enkle at selv....).

Skrevet av: Morten Tollefsen, 14.9.12

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

Jeg skriver nokså mye om sterkt synshemmede i denne artikkelen: rett og slett fordi brukergrensesnittet normalt er visuelt, og da er det ikke overraskende at de som får størst utfordringer er de som ikke ser grensesnittet. Mange med bevegelseshemninger og kognitive funksjonshemninger vil også ha problemer med mobilt utstyr og mobile tjenester.

I følge SSB har 57% av oss en smarttelefon. Hvor smarte telefonene faktisk er varierer sikkert mye, men det er ikke min ide å bruke dette navnet (for det er jo ikke særlig smart). I Wikipedia står det at: "Smarttelefon er mobiltelefoner som drives av et operativsystem som lar brukeren installere og kjøre avansert programvare. I tillegg til å kunne ringe og motta samtaler har de en kombinasjon av en eller flere funksjoner som avspilling av musikk, foto, video, internettleser, kart og GPS."

Det er enkelt å velge telefon for meg!

I en jungel av telefoner skulle du kanskje tro at det var vanskelig å velge. Men, mobil tilgjengelighet starter med selve dingsen (klientutstyret). Har du en funksjonshemning kan antall aktuelle modeller kjapt bli veldig lite! For min del koker det ned til et eneste valg for telefoner: iPhone. iPhone leveres med skjermleseren VoiceOver, og til og med de fleste app'er fungerer! Mange app'er kunne vært langt bedre, selvsagt, og innimellom virker det som om fokuset på brukergrensesnittet er ganske nedprioritert. Brukertesting er et fremmedord på "B", eller?

Hoveddelen av dagens telefoner bruker Android. Det finnes egne programsvitter som kan brukes av blinde, men det er vel ikke bra nok? Jeg vil laste ned de programmene andre bruker, og jeg er like interessert i konkurranse og mangfold som alle andre. Talkback (skjermleser for Android) fungerer nesten ikke med noe som helst. Jeg har en Android telefon, men det er bare dritten sammenliknet med iPhone. For Windows mobiler tror jeg ikke det finnes noen aktuelle skjermlesere på norskk.

Mange mennesker får problemer fordi det snart er umulig å få telefoner med tastatur. Dette kan gjelde bevegelseshemmede, men blinde skal jammen også ha god kontroll med fingrene for å bruke VoiceOver noenlunde effektivt. Fikk forresten lyst til å skrive litt mer om berøringsskjermer.

Berøringsskjermer

"I have watched with envy the development of touchscreens. I cannot use my hands and fingers. I heard on the television an item about someone who had developed a long nose so that they can use their touchscreen in the bath....." Anne Callanan.

Jeg bare måtte teste, og faktisk klarte jeg å skrive og sende en SMS med nesa! Anbefales ikke, dette tok tid!

Morten skriver på iPhone med nesa.

Jeg har jobbet med teknologi for funksjonshemmede i ca. 25 år. Da berøringsskjermer for PC kom på markedet skjønte jeg raskt at dette kunne være nyttig for noen bevegelseshemmede. Det ble blant annet laget en del pedagogisk programvare spesielt beregnet for berøringsskjerm. Jeg tenkte meg vel egentlig ikke at slike skjermer var særlig godt egnet for blinde og sterkt svaksynte. Mange mener vel fortsatt at berøringsskjerm og sterk synshemning er en dårlig kombinasjon!, men at det finnes løsninger er jo iPhone et eksempel på.

Berøringsskjermer (pekeskjermer) eller touch screens brukes i minibanker, kjøleskap, gps'er, smarttelefoner, info-kiosker osv. osv. Slike skjermer brukes nesten over alt. Så og si all teknologi mangler imidlertid skjermleser, skjermforstørrer og annen tilgjengelighetsfunksjonalitet. Dette fører til at berøringsskjermer er et stort problem. Jeg som blind kunne jo bruke en del ting som hadde knapper, men en pekeskjerm uten noen alternative modaliteter er i prinsippet helt utilgjengelig. Det finnes løsninger der kontroller er systematisk plassert i hjørner etc, men etter min mening blir dette å belaste synshemmede mennesker alt for mye rent kognitivt! Her er det også et gedigent problem at ulike systemer har ulike fingerbevegelser, og det finnes grenser for hvor mye du skal huske på! Berøringsskjermer skal jo liksom gjøre ting enkelt, da! Lurer på hvor avanserte fingerbevegelsene kommer til å bli etter hvert? Om fem, seks år må du kanskje være pianist for å ha en sjanse!

WAI og mobil tilgjengelighet

WAI har ikke laget egne retningslinjer for mobil tilgjengelighet, og muligens er ikke det nødvendig heller. Det finnes imidlertid en side som har samlet mange aktuelle ressurserr: Mobile Accessibility. Særlig to standarder er aktuelle: WCAG og UAAG.

Det finnes også andre (som oftest basert på WCAG) retningslinjer, og en svensk variant finnes på: Funkas riktlinjer för tillgänglighet i mobilgränssnitt. Ellers synes jeg faktisk følgende introduksjon for mobile app'er er god: Top 10 steps towards making your mobile apps more accessible

Test først siden eller app'en din selv

Som nevnt over har iPhone en innebygget skjermleser. Denne kan du aktivere og bruke til testing. Jeg anbefaler alle å prøve, men mener du alvor med god tilgjengelighet/universell utforming bør du også la eksperter og/eller brukere teste. Det å skjønne hvordan en skjermleser fungerer krever litt mer enn å peke rundt på skjermen og høre om noe leses opp. Det handler blant annet om å mestre skjermleseren uten å bruke skjerm, og å skjønne hvilke strategier og teknikker mennesker bruker dersom de ikke ser skjermen. Skulle det være noen tvil: jeg er klar for å teste, jeg, eller evt. organisere brukertester!

Lenker